Vijesti 03.02.2023.

Šeranić – Mekdonald: Srpska blizu vizije o univerzalnoj pokrivenosti zdravstvenim osiguranjem

ČITANJE: 1 minuta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Ministar Šeranić je koordinatorku Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Zahvalivši misiji Ujedinjenih nacija u BiH za podršku u oblasti socijalne zaštite, ministar Šeranić je naglasio i važnost usklađivanja aktivnosti u cilju povezivanja socijalne i zdravstvene zaštite stanovništva.

Rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald istakla je opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

E.M.