Vijesti 13.12.2022.

Šest uhapšenih pod istragom zbog ratnog zločina u Jošanici kod Foče

ČITANJE: 1 minuta

Šest uhapšenih na području Sarajeva i Goražda pod istragom su zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni se terete da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom. Žrtve su, kako navodi Tužilaštvo, nakon zločina pronađene i identifikovane.

Tokom napada izvršeno je paljenje i uništavanje kuća i imovine, dodaje se u saopštenju.

U predmetu je izvršena opsežna istraga Tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti dovedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti oduku o daljim aktivnostima u predmetu.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su danas na području Sarajeva i Goražda šest lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(Srna)