SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu 2.094, dok je broj oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije 39. Ambulante porodične medicine prepune. Visoka temperatura, nemoć i kašalj glavni su simptomi.

“Imam kašalj strahovito. Visoka temperatura i glavobolja. Najviše glava i visoka temperatura. Kad prehlada krene, sve slabosti organizma dolaze do izražaja”, kažu pacijenti.

Ljekari imaju pune ruke posla. Kako tvrde, epidemije još nema, ali iz dana u dan stiže sve više pacijenata.

“Od ukupnog broja pregledanih pacijenata, otprilike jedna trećina su gripozni. Ako vam kažem da je moja dnevna norma 30 pacijenata, a da u ovoj nedjelji nismo imali nijedan dan ispod 80, do 90 pacijenata, onda iz tog podatka možete zaključiti”, izjavio je Rade Bulović, internista-doktor porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Sezona gripa prazni i školske klupe. Sve više učenika odsustvuje sa nastave zbog gripa. Prema riječima direktora banjalučkih osnovnih škola, situacija nije alarmantna. Prosjek odsustva sa nastave u posljednjih 20 dana na području banjalučke regije je 18 posto. Ipak, u nekim školama, odjeljenja su gotovo prepolovljena zbog gripa.

“OŠ “Branko Ćopić” u Banjaluci – otprilike 38 posto, OŠ ”Milan Rakić” u Karanovcu – 34 procenta i OŠ ”Ivan Goran Kovačić” u Banjaluci –  32 posto. Dakle, neki prosjek je 18 posto”, kaže Miroslav Popržen, predsjednik aktiva direktora Osnovih škola regije Banjaluka.

“U pojedinim odjeljenjima znalo se desiti da nedostaje čak i pola odjeljenja, ali generalno, kad uzmemo  za čitavu školu, nije prelazilo preko 20 posto”, dodaje Dušan Mišljenović, direktor OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”.

Na pitanje da li se planira obustaviti nastava zbog sezone gripa i velikog broja izostanaka učenika, iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske poručuju da prate situaciju i da će postupiti u skladu sa instrukcijama nadležnih institucija.

Kako bi se širenje virusa spriječilo i van bolnica, iz Instituta za javno zdravstvo izdali su preporuke stanovništvu. Napominju da posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak.

(ATV)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a