SINDIKALCI IZRAČUNALI: Najveće plate u RS u finansijskoj djelatnosti, najmanje u građevinarstvu

U Republici Srpskoj najveća prosječna plata u januaru bila je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja u iznosu od 1.430 KM, a najniža u oblasti građevinarstva 648 KM, dok je prosječna plata nakon oporezivanja iznosila 914 KM i manja je za 25 KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u decembru 2019, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

U saopštenju se navodi da su niske prosječne plate u januaru primili radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 670 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 664 KM, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna januarska plata iznosila 694 KM.

Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 719 KM, kao i u trgovini 713 KM.

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u januaru je koštala 1.916 KM, a prosječna plata od 914 KM pokrivala je sa 47 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj najviše novca u januaru trošile za nabavku prehrane 713 KM, za stanovanje i komunalne usluge 587 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM, dodaje se u saopštenju.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 136 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

(Srna)

Gradski tamburaški orkestar muzikom pruža podršku u borbi protiv koronavirusa

Večeras je u Banjaluci trebao početi 19. Evropski festival trzalačkih instrumenata “Veče uz tamburu 2020”, koji je otkazan zbog situacije uzrokovane koronavirusom. Umjesto festivala Gradski tamburaški orkestar će narednih dana svojom muzikom pružiti podršku svima u borbi protiv korona virusa. Poslušajte njihovu izvedbu poznate italijanske pjesme “L'Italiano”:

DODIK: Mobilna bolnica ostaje u vlasništvu Vlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je večeras na banjalučkom aerodromu dočekao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu, rekao je da će sutra stići drugi kontingent opreme. Podsjetio je da je Vlada Srpske za nabavku pokretne bolnice izdvojila 3,6 miliona KM. “Mislim da je ovo dobar potez vlasti Srpske, ova bolnica može da

Umjetnička strana epidemiologa Kona oduševila Srbiju

Doktora Predraga Kona, načelnika Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i člana Vladinog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa znamo kao jednog od najboljih epidemiologa u Srbiji, kojeg i danas svakodnevno slušamo i gledamo tokom epidemije COVID-19. Rijetko ko, međutim, zna za njegovu umjetničku stranu, ali u svom svijetu on i

Na banjalučki aerodrom stigao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke večeras je sletio prvi avion iz Njemačke sa opremom za mobilnu bolnicu koju je nabavila Republika Srpska u okviru borbe protiv virusa korona. Avion je dočekao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, opremu su preuzeli predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, javlja