Biznis 01.11.2018.

SINDIKAT: Nisu svi poslodavci povećali plate u skladu sa zakonom

ČITANJE: 2 minute

Nisu svi poslodavci u Republici Srpskoj ispoštovali odluku Vlade o povećanju plata za 30 maraka, to tvrde u Savezu sindikata Srpske.

Sasvim suprotne, zvanične informacije imaju u Inspektoratu i Poreskoj upravi. Sindikalci ipak kažu da je zakon prekršen najčešće u oblasti građevinarstva. Neki od radnika povećanje nisu uopšte dobili, dok su pojedini dobili samo djelimično, kažu u Sindikatu. Poslodavci su, kažu, i našli model kako da to povećanje izbjegnu.

“Nije se primjenila zato što sve plate 500 mraka, a pri tome imaju 2-3 izdržavana člana porodice oslobođen je od 7,5 maraka od poreza na platu, u stvari dobio je povećanje od 10,5, osam maraka, ili uopšte nije dobio”, istakla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Evidencija Inspektorata Srpske, ipak kaže drugačije. Za dva mjeseca od kako su plate povećan, nije bilo prijava da poslodavci povećanje nisu ispoštovali. Obavili su kažu i preko 200 kontrola gdje su bar na papiru izmjene Zakona ispoštovane. Poslodavci su bili dužni da ugovore o radu izmijene, što je kažu i učinjeno. Takođe, uvidom u platne liste inspekcija je utrdila da je povećanje prikazano.

“Mi smo prije svega u protekla dva mjeseca od kada su stupili na snagu same izmjene, kontrolisali da li su poslodavci sa radnicima uskladili ugovore o radu koji su imali do tada zaključenje jer su imali obavezu da ih izmijene u jednom dijelu i naravno da li se tom prilikom obračuna pridržavaju zaključenih izmjena”, istakla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Za provjeru primjene Zakona o porezu na dohodak, zadužena je Poreska uprava Republike Srpske. Nepravilnosti ni oni nisu uočili. I po njihovoj evidenciji poslodavci u Srpskoj su ispoštovali svoju zakonsku obavezu. Samim tim, nije bilo ni sankcija, ali ni žalbi radnika – poručuju iz Poreske uprave.

“Pošto su poslodavci u RS izvršili tu svoju zakonsku obavezu, nije bilo potrebe za sankcijama, tako da se može zaključiti da je poslovna zajednica u Republici Srpskoj ozbiljno i odgovorno shvatila svoju obavezu u vezi sa izmjenama ugovora o radu u skladu sa izmjenama poreskog i radnog zakonodavstva”, saopštili su iz Poreske uprave.

Napominju iz Sindikata i da za posljednje povećanje plata poslodavci nisu izdvojili ni marku, pa da je red da to urade i oni. Iz Unije udruženja poslodavaca Srpske o svemu ovome kažu da vjeruju da će u narednom periodu dobiti neke vidove podsticaja, koje bi mogli i da preusmjere u plate radnike. Što se tiče povećanja plata, i prema njihovoj evidenciji najveći dio poslodavaca je to i učinio.

(Atv)