Vijesti 07.07.2016.

Skadar na Vrbasu: Početničke greške projektanata zaustavile radove

ČITANJE: 2 minute

Značajni projekti za Banjaluku još nisu završeni, jer su projektanti traljavo uradili svoj posao.

Jedan od prioritetnijih projekata je sanacija dijela magistralnog puta i klizišta u Adi, koja je zbog greške u projektu zaustavljena prije nego što je počela. Ispostavilo se da projektom nije planiran pristupni put za mašinu koja treba da postavlja šipove u Vrbas.

Projekat je radio Zavod za izgradnju Banjaluka, za radove je zadužena „Niskogradnja“ iz Laktaša, dok je stručni nazor povjeren Institutu za građevinarstvo, koji je takođe previdio propust.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi, Zoran Novaković, smatra da se u Banjaluci izrada i revizija projekata ne shvata ozbiljno.

– Dok nekome ne bude oduzeta licenca zbog propusta u izradi projekta, do tada će se ovakve stvari dešavati. Kada se radi projekat, treba izaći na teren: sve pregledati, ustanoviti i sagledati, jer se taj posao ne radi iz kancelarije – izričit je Novaković.

I predsjednik MZ Ada Vito Pejaković smatra da se taj posao radi traljavo i neozbiljno.

– Dio puta svaki dan tone, ne može se više krpiti, nego se mora uraditi kako treba. Sumnjam da je i nešto više od 800.000 KM dovoljno da posao bude urađen kvalitetno – smatra Pejaković, koji se plaši da će rokovi za završetak biti probijeni i da će dočekati jesen.

Slobodan Stanarević, direktor Instituta za građevinarstvo, ne vidi zbog čega se digla tolika prašina oko projekta, te uvjerava da će sve biti završeno na vrijeme.

– ZIBL je dobro uradio projekat, nije napravio propust. Samo su previdjeli da neće dobiti totalnu obustavu saobraćaja koja bi, zbog mašina i postavljanja šipova, morala da traje skoro tri mjeseca – smatra Stanarević.

U Zavodu za izgradnju kazali su da je v.d. direktora, Bogoljub Ilikić, na sastanku i da nam se ne može javiti.

Radovi na čekanju

U preduzeću „Putevi RS“ kažu da im se izvođač radova u Adi pre nešto više od mesec obratio dopisom u kojem je tražio dodatne pripremne radova koji nisu bili predviđeni osnovnim ugovorom, a koji su neophodni za sanaciju.

– Odluku o izvođenju dodatnih radova donose nadležne institucije i kada odluka bude konačna moći će se nastaviti radovi – kaže Natalija Kostrešević, portparol preduzeća.

(Blic)