Vijesti 16.04.2019.

ŠKOLSKOM SPORTU POSVETITI POSEBNU PAŽNJU Okrugli stol organizacije “Misli dobro”

ČITANJE: 2 minute

Školskom sportu mora da se posveti posebna pažnja kako bi Republika Srpska imala zdraviju naciju i stvorila temelj za eventualne rezultate u vrhunskom sportu – jedan je od osnovnih zaključaka Okruglog stola “Školski sport, mogućnosti unapređenja, perspektive” kojem je prisustvovala ministarka porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Sonja Davidović.

Profesionalni sport treba da bude posljedica, a ne svrha sportskog sistema. Sve više djece u Republici Srpskoj je gojazno, nastava fizičkog vaspitanja se, u većini slučajeva ne izvodi na pravi način i to je nešto što treba da se promijeni.

Ministarka porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Sonja Davidović ističe da je školski sport jedna od najbitnijih oblasti u ovom ministarstvu što će biti vidljivo u skoroj budućnosti.

– Posebnu pažnju ćemo posvetiti školskom sportu kroz izradu Zakona o sportu. U ovu priču mora da se uključi i Ministarstvo prosvete i kulture i da svi zajedno dođemo do cilja – rekla je Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta dodajući da je u planu i formiranje Saveza za školski sport, kao i podrška svim osnovnim školama u Republici Srpskoj kroz projekat nabavke poligona za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja u nižim razredima osnovnih škola.

Koordinator “Malih olimpijskih igara” za regiju Banjaluke Velibor Vidović ističe da je školski sport jedna od najbitnijih poluga sportskog Sistema.

– Cilj je da se Male olimpijske igre dodatno unaprijede da u trenucima i vremenu dok smo u ovakvoj situaciji u kakvoj jesmo napravimo najširu i najkvalitetniju moguću bazu i da dočekamo danas-sutra bolja vremena kako bismo bili spremni da konkurišemo vrhunskom sportu. Pored organizacije “Misli Dobro” koordinacioni odbor Malih olimpijskih igara, kao tijelo koje se bavi organizacijom i sprovođenjem ovog projekta ima za cilj da unaprijedi samo takmičenje, da izađemo sa potpuno drugim modelom, da animiramo medije i javnost Republike Srpske i da približimo školski sport svakom domu u Republici Srpskoj i da to bude nešto čime će se Srpska ponositi – rekao je Velibor Vidović profesor fizičkog vaspitanja Velibor Vidović dodavši da je cilj da sa najmlađom djecom u budućnosti rade najkvalitetniji stručnjaci.

Na ovom okruglom stolu bilo je reči o saradnji klubova i škola kao i potrebi da se školske sekcije uvrste u normu nastavnika i profesora fizičkog vaspitanja.

– Cilj Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske je zdrava nacija zbog čega se mora unaprijediti školski sport, koji doprinosi da djeca postanu prvo dobri ljudi, a onda i sportisti.  Ministarstvo je obezbjedilo 60.000 KM za rekvizite koji se koriste u nastavi fizičkog vaspitanja od drugog do petog razreda što će svakako unaprijediti nastavu fizičkog vaspitanja – rekao je pomoćnik Ministra sporta u Ministarstvu porodice omladine i sporta u Vladi RS Dragan Jaćimović.

(Srpskainfo)