Vijesti 05.11.2018.

SLABO INTERESOVANJE Jedini studij na engleskom jeziku u Srpskoj i dalje bez studenata

ČITANJE: 2 minute

Jedini program studija na engleskom jeziku u Republici Srpskoj ima licencu za rad već pet godina, ali još nije upisao nijednu generaciju studenata. 

Međunarodni master program za poslovni menadžment (MBA) na svjetskim univerzitetima je jedan od najpopularnijih studija, ali u Banjaluci ne uspijeva da privuče dovoljno studenata. Na Ekonomskom fakultetu, koji je licencirao prvi i jedini ovakav program u RS, objašnjavaju da im je za pokretanje MBA studija potrebno između deset i 20 studenata, a da su na dosad raspisanim konkursima imali dosta manje kandidata. Zbog toga je prije nekoliko dana i školarina za ovaj program smanjena sa 10.000 na 6.000 maraka. Rukovodstvo fakulteta nada se da će tako ovaj studij učiniti atraktivnijim za strane studente.

– Vidjeli smo da sa tom školarinom ne možemo da pokrenemo studije, a možda smo i pogriješili kada smo računali na kandidate s našeg područja. Zato ćemo sada napraviti strategiju promocije tog studija, da dođemo do kandidata van područja bivše Jugoslavije, odnosno da privučemo strane studente. Računamo da će, ako bude duplo manja cijena, biti veća i mogućnost da dobijemo strane studente. Očekujemo da ćemo potom, ipak, uspjeti da upišemo tu prvu generaciju studenata – objašnjava dekan Ekonomskog fakulteta Stanko Stanić.

Studij je koncipiran tako da se finansira samo iz školarina, zbog čega i zavisi od broja studenata. Dosta novca potrebno je za angažovanje profesora iz inostranstva, bez kojih je takav program nezamisliv.

Rukovodilac programa Jovo Ateljević ističe da je broj studenata bitan i zbog kvaliteta programa, ali i da smanjenje školarine sada mijenja situaciju.

– Da bismo sada ekonomski sve to opravdali, onda mora biti mnogo više studenta nego do sada. Bojim se i da se to ne odrazi na kvalitet koji planiramo da ponudimo, jer se kvalitetni ljudi moraju i platiti. Po meni je osnovni problem u tome što nismo puno ulagali u marketing da privučemo strane studente, a ne toliko u školarini – kaže on.

Važan kvalitet studija

– Za privlačenje stranih studenata važna je i akreditacija studijskog programa, jer oni biraju studij i na osnovu toga kakav je kvalitet programa, te gdje imaju najviše mogućnosti za zaposlenje i slično. Međutim, mi MBA studij ne možemo da akreditujemo dok se ne pokaže da smo kvalitetni, a to znači da treba da izvedemo dvije-tri generacije da bismo mogli da apliciramo za to – kaže Jovo Ateljević, podsjećajući da je stranim studentima važan i kvalitet predavača.

(Srpskainfo)