Biznis 31.10.2016.

Slijede nova pravila za ugostitelje, konobari prvi na udaru

ČITANJE: 2 minute

Bojan Marčeta, konobar je petnaest godina. Čuo je za novi zakon o ugostiteljstvu i, kako je razumio, on i njegove kolege biće prvi na udaru kada zažive noviteti.

“Mi i dočekujemo i ispraćamo gosta. Samim tim, više nosimo taj teret psihološki, da kažem, to nije ništa teško. Ali ako negdje greška nađe opet smo mi krivi. Nije kriv ni kuvar ni vlasnik”, rekao je Marčeta.

Mada, promjene se odnose na sve. Knjiga utisaka odlazi u istoriju, ukida se kategorizacija seoskih domaćinstava, biće zabranjeno služenje pića iz plastičnih flaša i čaša a konobar koji vas uslužuje neće morati da ima diplomu Ugostiteljske škole. Za Udruženje ugostitelja to je – omalovažavanje struke.

“U ugostiteljstvu i turizmu mora da postoji makar neki minimum. Recimo ako ima zaposlenih četiri, pet, onda minimalno mora da bude 50 ili 60 odsto ljudi koji su završili taj turističko-ugostiteljski smjer”, rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić.

Ugostitelji i hotelijeri, slažu se da treba podići i pooštriti standarde u branši, ali i da im treba ostaviti razuman rok da ih uvedu u praksu. To je slučaj i sa HACCP standardom bezbjednosti i pripreme hrane.

“U slučaju hotelskog poslovanja zahtijeva određenu pripremu hrane u nekim odjeljcima koji su posebno odvojeni, posebne komore. Vrlo, vrlo komplikovano, pa se iz tih razloga bojim da većina neće moći ispuniti to”, rekao je direktor hotela “Jelena” u Banjaluci, Milan Stojak.

Iz Ministarstva trgovine i turizma dobili smo pisani odgovor. Objašnjavaju da je glavni razlog za donošenje novog zakona pojednostavljivanje ugostiteljske djelatnosti.

Ugostitelji će imati mjesec dana priliku da na javnim raspravama, koje će biti organizovane od Trebinja do Novog Grada, iznesu sve zamjerke koje imaju na novo zakonsko rješenje.

(ATV)