“SLOBODA”: Banjalučki sastav “Bez rikverca” objavio peti singl VIDEO

Banjalučki rokenrol bend “Bez rikverca” ovih dana objavio je novu pjesmu pod nazivom “Sloboda”, a riječ je o petom autorskom singlu ovog sastava i sigurnom putu ka albumu prvencu.

Okosnicu benda, zaduženu za tekst i muziku svih pjesama pa i pjesme “Sloboda”, čine vokal Goran Gavrić Grga i gitarista Aleksandar Savić Jagoda. Za ritam sekciju u grupi zaduženi su basista Vladimir Jeličić Vlado i bubnjar Nikola Maksimović Sosin.

Pjesma je snimljena u “Digital Boyler” studiju u saradnji sa Ninoslavom Dobrijevićem Tikijem, koji je radio produkciju i mastering.

Više o samom bendu i novoj pjesmi govorio je Goran Gavrić Grga.

– Slobode u pravom smislu riječi nema, jer današnjem društvu ne treba slobodan misleći čovjek koji razmišlja i buni se protiv nepravde. Pjesma koju smo uradili govori upravo o jednom takvom neposlušnom i nepodobnom pojedincu, koji visoku cijenu plaća da bi živio život po sopstvenim aršinima, onako kako on to duboko u sebi osjeća. Rok muzika je u medijskoj izolaciji, ali sve dok postoje klinci koji sviraju i imaju šta da kažu biće rokenrola i bunta, koji po automatizmu nastaje u atmosferi gdje vladaju prisila, društveni sunovrat i nemaština”, kazao je Grga, inače, nagrađivani pjesnik, laureat nagrade “Stražilovo”, te autor dvije knjige poezije “Tunel” i “Zapisi sa malteške hridi” – rekao je on.

S obzirom da piše poeziju i pjesme za komponovanje, Goran Gavrić Grga pričao je o razlici u ova dva pristupa umjetničkom tekstu.

– Kao pjesniku, mnogo mi je lakše prenijeti emociju na papir, među korice, nego kada to radim za muziku, jer imam potpunu slobodu. Ako se radi tekst na muziku unaprijed sam omeđen i tačno moram znati koliko se može napisati stihova. Sama muzika takođe svojom atmosferom me usmjerava na temu, te se tako već mogu odrediti da li pisati angažovanu ili ljubavnu pjesmu – istakao je.

Goran Gavrić Grga zajedno sa Aleksandrom Savićem Jagodom bend “Bez rikverca” osnovao je 2013. godine, i kako kaže ispočetka su tek radili covere i tezgarili, no to se ubrzo promijenilo.

– Kasnije smo gitarista Jagoda i ja došli do zaključka da možemo raditi i svoje pjesme, jer to smo uistinu i željeli sve vrijeme. Promijenili smo postavu, našli smo momke koji su zagrijani samo za autorsku priču i sada se bavimo isključivo autorskim kompozicijama. Bend je trenutno u stvaralačkom naletu i jako je dobra atmosfera među članovima. Ne znam koliko će to potrajati, ali sve dok nas radi inspiracija sviraćemo i praviti nove stvari – iskren je frontmen benda “Bez rikverca”.

Učešće na dvije gitarijade

Bend je dosad učestvovao na dvije gitarijade, u Banjaluci i u Kisaču na gitarijadi “Vojvodine”. Oba puta osvojili su treće mjesto.

– Prostora za svirku nema baš mnogo, gazde kafana traže tezgaroše, jer je bitno da se lokal napuni i proda što više pića. Ukoliko se pojavimo na nekom festivalu ili gitarijadi, gdje se daje prostor demo bendovima, to je sav naš angažman i samo tu možemo prezentovati svoj rad. Do sada smo bili na nekoliko takvih mjesta, u Vojvodini na gitarijadi smo uzeli treće mjesto na takmičenju bendova, kao i u Banjaluci na gitarijadi prije dvije godine. Sam plasman nama je nebitan, ali izlazak na veliku binu puni baterije i publika odlično reaguje na našu svirku. Uglavnom su dosadasnje kritike bile pozitivne – priča Grga. On otkriva i koji su planovi benda.

– Rad, rad i samo rad. U toku godine u planu je i snimanje spota za pjesmu “Sloboda”. To je naša peta autorska pjesma, pola albuma smo već uradili. U pripremi su još dvije pjesme koje bi u naredna dva mjeseca trebalo da završimo, ako finansije ne zaškripe. Prijavljavaćemo se i dalje na festivale na kojima se svira autorska muzika. Zvuk i dalje ostaje čvrst, sa pitkom rifologijom, na tragu roka kakav se svirao osamdesetih godina u bivšoj nam zemlji. U razgovoru sa ljudima, čujemo komentare da u muzičkom smislu ličimo na ‘Majke’ ili “Zabranjeno pušenje’. Poređenje sa velikima nas baca u smijeh, svakako da imponuje, mada mi težimo da izgradimo vlastiti muzički stil i da uprkos svemu ostanemo svoji, čvrsto na zemlji – zaključuje Goran Gavrić Grga.

(Srpskainfo)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom