“SLOBODA”: Banjalučki sastav “Bez rikverca” objavio peti singl VIDEO

Banjalučki rokenrol bend “Bez rikverca” ovih dana objavio je novu pjesmu pod nazivom “Sloboda”, a riječ je o petom autorskom singlu ovog sastava i sigurnom putu ka albumu prvencu.

Okosnicu benda, zaduženu za tekst i muziku svih pjesama pa i pjesme “Sloboda”, čine vokal Goran Gavrić Grga i gitarista Aleksandar Savić Jagoda. Za ritam sekciju u grupi zaduženi su basista Vladimir Jeličić Vlado i bubnjar Nikola Maksimović Sosin.

Pjesma je snimljena u “Digital Boyler” studiju u saradnji sa Ninoslavom Dobrijevićem Tikijem, koji je radio produkciju i mastering.

Više o samom bendu i novoj pjesmi govorio je Goran Gavrić Grga.

– Slobode u pravom smislu riječi nema, jer današnjem društvu ne treba slobodan misleći čovjek koji razmišlja i buni se protiv nepravde. Pjesma koju smo uradili govori upravo o jednom takvom neposlušnom i nepodobnom pojedincu, koji visoku cijenu plaća da bi živio život po sopstvenim aršinima, onako kako on to duboko u sebi osjeća. Rok muzika je u medijskoj izolaciji, ali sve dok postoje klinci koji sviraju i imaju šta da kažu biće rokenrola i bunta, koji po automatizmu nastaje u atmosferi gdje vladaju prisila, društveni sunovrat i nemaština”, kazao je Grga, inače, nagrađivani pjesnik, laureat nagrade “Stražilovo”, te autor dvije knjige poezije “Tunel” i “Zapisi sa malteške hridi” – rekao je on.

S obzirom da piše poeziju i pjesme za komponovanje, Goran Gavrić Grga pričao je o razlici u ova dva pristupa umjetničkom tekstu.

– Kao pjesniku, mnogo mi je lakše prenijeti emociju na papir, među korice, nego kada to radim za muziku, jer imam potpunu slobodu. Ako se radi tekst na muziku unaprijed sam omeđen i tačno moram znati koliko se može napisati stihova. Sama muzika takođe svojom atmosferom me usmjerava na temu, te se tako već mogu odrediti da li pisati angažovanu ili ljubavnu pjesmu – istakao je.

Goran Gavrić Grga zajedno sa Aleksandrom Savićem Jagodom bend “Bez rikverca” osnovao je 2013. godine, i kako kaže ispočetka su tek radili covere i tezgarili, no to se ubrzo promijenilo.

– Kasnije smo gitarista Jagoda i ja došli do zaključka da možemo raditi i svoje pjesme, jer to smo uistinu i željeli sve vrijeme. Promijenili smo postavu, našli smo momke koji su zagrijani samo za autorsku priču i sada se bavimo isključivo autorskim kompozicijama. Bend je trenutno u stvaralačkom naletu i jako je dobra atmosfera među članovima. Ne znam koliko će to potrajati, ali sve dok nas radi inspiracija sviraćemo i praviti nove stvari – iskren je frontmen benda “Bez rikverca”.

Učešće na dvije gitarijade

Bend je dosad učestvovao na dvije gitarijade, u Banjaluci i u Kisaču na gitarijadi “Vojvodine”. Oba puta osvojili su treće mjesto.

– Prostora za svirku nema baš mnogo, gazde kafana traže tezgaroše, jer je bitno da se lokal napuni i proda što više pića. Ukoliko se pojavimo na nekom festivalu ili gitarijadi, gdje se daje prostor demo bendovima, to je sav naš angažman i samo tu možemo prezentovati svoj rad. Do sada smo bili na nekoliko takvih mjesta, u Vojvodini na gitarijadi smo uzeli treće mjesto na takmičenju bendova, kao i u Banjaluci na gitarijadi prije dvije godine. Sam plasman nama je nebitan, ali izlazak na veliku binu puni baterije i publika odlično reaguje na našu svirku. Uglavnom su dosadasnje kritike bile pozitivne – priča Grga. On otkriva i koji su planovi benda.

– Rad, rad i samo rad. U toku godine u planu je i snimanje spota za pjesmu “Sloboda”. To je naša peta autorska pjesma, pola albuma smo već uradili. U pripremi su još dvije pjesme koje bi u naredna dva mjeseca trebalo da završimo, ako finansije ne zaškripe. Prijavljavaćemo se i dalje na festivale na kojima se svira autorska muzika. Zvuk i dalje ostaje čvrst, sa pitkom rifologijom, na tragu roka kakav se svirao osamdesetih godina u bivšoj nam zemlji. U razgovoru sa ljudima, čujemo komentare da u muzičkom smislu ličimo na ‘Majke’ ili “Zabranjeno pušenje’. Poređenje sa velikima nas baca u smijeh, svakako da imponuje, mada mi težimo da izgradimo vlastiti muzički stil i da uprkos svemu ostanemo svoji, čvrsto na zemlji – zaključuje Goran Gavrić Grga.

(Srpskainfo)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a