“SLOBODA”: Banjalučki sastav “Bez rikverca” objavio peti singl VIDEO

Banjalučki rokenrol bend “Bez rikverca” ovih dana objavio je novu pjesmu pod nazivom “Sloboda”, a riječ je o petom autorskom singlu ovog sastava i sigurnom putu ka albumu prvencu.

Okosnicu benda, zaduženu za tekst i muziku svih pjesama pa i pjesme “Sloboda”, čine vokal Goran Gavrić Grga i gitarista Aleksandar Savić Jagoda. Za ritam sekciju u grupi zaduženi su basista Vladimir Jeličić Vlado i bubnjar Nikola Maksimović Sosin.

Pjesma je snimljena u “Digital Boyler” studiju u saradnji sa Ninoslavom Dobrijevićem Tikijem, koji je radio produkciju i mastering.

Više o samom bendu i novoj pjesmi govorio je Goran Gavrić Grga.

– Slobode u pravom smislu riječi nema, jer današnjem društvu ne treba slobodan misleći čovjek koji razmišlja i buni se protiv nepravde. Pjesma koju smo uradili govori upravo o jednom takvom neposlušnom i nepodobnom pojedincu, koji visoku cijenu plaća da bi živio život po sopstvenim aršinima, onako kako on to duboko u sebi osjeća. Rok muzika je u medijskoj izolaciji, ali sve dok postoje klinci koji sviraju i imaju šta da kažu biće rokenrola i bunta, koji po automatizmu nastaje u atmosferi gdje vladaju prisila, društveni sunovrat i nemaština”, kazao je Grga, inače, nagrađivani pjesnik, laureat nagrade “Stražilovo”, te autor dvije knjige poezije “Tunel” i “Zapisi sa malteške hridi” – rekao je on.

S obzirom da piše poeziju i pjesme za komponovanje, Goran Gavrić Grga pričao je o razlici u ova dva pristupa umjetničkom tekstu.

– Kao pjesniku, mnogo mi je lakše prenijeti emociju na papir, među korice, nego kada to radim za muziku, jer imam potpunu slobodu. Ako se radi tekst na muziku unaprijed sam omeđen i tačno moram znati koliko se može napisati stihova. Sama muzika takođe svojom atmosferom me usmjerava na temu, te se tako već mogu odrediti da li pisati angažovanu ili ljubavnu pjesmu – istakao je.

Goran Gavrić Grga zajedno sa Aleksandrom Savićem Jagodom bend “Bez rikverca” osnovao je 2013. godine, i kako kaže ispočetka su tek radili covere i tezgarili, no to se ubrzo promijenilo.

– Kasnije smo gitarista Jagoda i ja došli do zaključka da možemo raditi i svoje pjesme, jer to smo uistinu i željeli sve vrijeme. Promijenili smo postavu, našli smo momke koji su zagrijani samo za autorsku priču i sada se bavimo isključivo autorskim kompozicijama. Bend je trenutno u stvaralačkom naletu i jako je dobra atmosfera među članovima. Ne znam koliko će to potrajati, ali sve dok nas radi inspiracija sviraćemo i praviti nove stvari – iskren je frontmen benda “Bez rikverca”.

Učešće na dvije gitarijade

Bend je dosad učestvovao na dvije gitarijade, u Banjaluci i u Kisaču na gitarijadi “Vojvodine”. Oba puta osvojili su treće mjesto.

– Prostora za svirku nema baš mnogo, gazde kafana traže tezgaroše, jer je bitno da se lokal napuni i proda što više pića. Ukoliko se pojavimo na nekom festivalu ili gitarijadi, gdje se daje prostor demo bendovima, to je sav naš angažman i samo tu možemo prezentovati svoj rad. Do sada smo bili na nekoliko takvih mjesta, u Vojvodini na gitarijadi smo uzeli treće mjesto na takmičenju bendova, kao i u Banjaluci na gitarijadi prije dvije godine. Sam plasman nama je nebitan, ali izlazak na veliku binu puni baterije i publika odlično reaguje na našu svirku. Uglavnom su dosadasnje kritike bile pozitivne – priča Grga. On otkriva i koji su planovi benda.

– Rad, rad i samo rad. U toku godine u planu je i snimanje spota za pjesmu “Sloboda”. To je naša peta autorska pjesma, pola albuma smo već uradili. U pripremi su još dvije pjesme koje bi u naredna dva mjeseca trebalo da završimo, ako finansije ne zaškripe. Prijavljavaćemo se i dalje na festivale na kojima se svira autorska muzika. Zvuk i dalje ostaje čvrst, sa pitkom rifologijom, na tragu roka kakav se svirao osamdesetih godina u bivšoj nam zemlji. U razgovoru sa ljudima, čujemo komentare da u muzičkom smislu ličimo na ‘Majke’ ili “Zabranjeno pušenje’. Poređenje sa velikima nas baca u smijeh, svakako da imponuje, mada mi težimo da izgradimo vlastiti muzički stil i da uprkos svemu ostanemo svoji, čvrsto na zemlji – zaključuje Goran Gavrić Grga.

(Srpskainfo)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u