Politika 17.05.2020.

SLOBODAN STANIĆ (SDS): Opravdani razlozi za zabrinutost, Srpska od Srbije treba tražiti stručnu pomoć

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska zbog situacije sa epidemijom virusa korone treba od Srbije tražiti stručnu pomoć u borbi protiv virusa korone, poručio je predsednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić.

On je kazao da brojni pokazatelji, a pogotovo stopa smrtnosti, govore da postoje opravdani razlozi za zabrinutost.

„Bojim se da su konci u nekom trenutku ispušteni i stopa smrtnosti se popela na 7, 2 %, što je znatno iznad prosjeka regiona od 2, 7 %, dok Republika Srbija ima stopu smrtnosti 2, 2 % , a Federacija BiH 3, 7%“, naveo je Stanić.

Prema njegovom mišljenju ovaj put, od Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, Republika Srpska treba tražiti stručnu, a ne materijalnu pomoć.

„Umjesto da traži stetoskope, stalke za infuziju i osnovni medicinski materijala, trebamo tražiti pomoć epidemiloga, virologa, imunologa. Potrebna nam je i pomoć kliničara sa ciljem preispitivanja protokola liječenja u Republici Srpskoj. Pored toga potrebno je da se adekvatnim ugovorima obezbijedi dodatnih 500 analiza PCR dnevno“, precizirao je Stanić.

Podsjetio je da se ni Srbija nije ustručavala, da kada joj je bilo najteže, zatraži stručnu i svaku drugu pomoć od Narodne Republike Кine.

„Zašto da onda mi ne odbacimo sujetu i pozovemo dvije grupe stručnjaka iz Republike Srbije da nam pomognu“ upitao je Stanić.

On je istakao da se javnosti mora pokazati grafikon epidemije u Republici Srpskoj.

„U ovom trenutku niko više ne spominje u kojoj se mi sedmici epidemije nalazimo ? Da li su one famozne ” kritične” dvije sedmice prošle ? Da li, kako je rekao direktor UКC-a, mi “aktivno udaramo virus “, ili on udara nas?! A da ne spominjem “ispravljanje epidemiološke krive”, ili da neko pokaže javnosti taj famozni grafikon epidemije u Republici Srpskoj?! Bojim se da su konci u nekom trenutku ispušteni i stopa smrtnosti se popela na 7, 2 % što je znatno iznad prosjeka regiona od 2, 7 %, dok Republika Srbija ima stopu smrtnosti 2, 2 % ( FBiH 3, 7%).Znam da će odgovor biti da je otkriveno više oboljelih da bi stopa smrtnosti bila niza, ali vi ste odredili i kriterije za testiranje “, kazao je Stanić.

Кada se, dodaje on, visokoj stopi smrtnosti oboljelih doda prodor kovid infekcije u UКC, bolnice Doboj i Prijedor… traženje sveobuhvatne pomoći je u potpunosti opravdano.

„Vjerujem da će Republika Srpska pozitivno odgovoriti na naš zahtjev, ukoliko do njega dođe, i pomoći nam da ponovo preuzmemo punu kontrolu. Naše rukovodstvo ih može dočekati upravo onako kako je Republika Srbija dočekala stručni tim NR Кine“, kazao je Stanić.