Biznis 22.03.2019.

“Sloboprom” najveći pojedinačni akcionar Banje Vrućice, povećali udio na 15 odsto

ČITANJE: 2 minute

Kompanija „Sloboprom“ iz Lončara kupila je za 1,8 miliona KM akcije Zdravstveno – turističkog centra (ZTC) „Banja Vrućica“ u Tesliću, čime je svoj udio povećala na 15 odsto i postala najveći pojedinačni akcionar banje.

Akcijama „Banje Vrućice“ trgovano je 13. marta u iznosu od 1,8 miliona KM, a „Sloboprom“ je, kako saznajemo, kupio akcije od fondova kojima upravlja „Kristal invest“.

Udio „Sloboproma“ u „Banji Vrućici“ povećan je na 14,7 odsto, sa 7,8 odsto akcija koje su kupili maju 2017. godine.

Vlasnik kompanije „Sloboprom“ Slobodan Ćurčić potvrdio je za portal capital.ba da je akcije kupio od fonda nastalog iz bivšeg „Zepter fonda“.

„Ranije sam kupovao manje akcija i sada kada se ukazala prilika, a pratio sam i bilanse „Banje Vrućice“ i konstatan priliv stranih gostiju, odlučio sam da je to dobra investicija. Fond od kojeg sam kupio akcije zbog povezanih lica, po zakonu, ne može da ima više od 20 odsto akcija, pa su pretpostavljam zato prodavali. Zanima me ugostiteljstvo, imam tri hotela i to je oblast u kojoj planiram da investiram“, kazao je Ćurčić.

Bivši ministar zdravlja RS, direktor ZTC „Banja Vrućica“ Dragan Bogdanić, koji je i jedan od manjinskih akcionara, rekao je da kao direktor ne može da govori od transakcijama koje su obavljene, ali je zaprijetio capital.ba tužbom.

„Ako bude ijedan ružan komentar o banji, tužiću vas“, rekao je Bogdanić.

Kompanija „Sloboprom“ osnovana je u Lončarima 1990. godine i jedan je od trgovačkih lidera u oblastima veleprodaje i maloprodaje bijele tehnike i peći na čvrsto gorivo. Zastupnik je poznatih brendova, bavi se i maloprodajom tekstila i obuće kroz modne linije „Bata“, „Navigare“ i „Tom Tailor“.

U oblasti građevine bavi se izgradnjom i rekonstrukcijom objekata, a u vlasništvu „Sloboproma“ su i tržni centari „Emporium“ u Banjaluci i Bijeljini, Robna kuća Modriča, „Sloboprom's“ Brčko. U sastavu firme posluju i hoteli „Jelena“ u Banjaluci i Brčkom, te „Ruski dom“ na Jahorini.

„Banja Vrućica“ ostvarila je u prošloj godini dobit od 2,8 miliona KM, što je za oko 200.000 KM više u odnosu na godinu ranije, objavio je portal capital.ba prošli mjesec.

(capital.ba)