Vijesti 31.08.2017.

Slučaj izujedane bebe: Evo šta se stavlja na teret direktorki i vaspitačici u vrtiću

ČITANJE: 3 minute

Protiv direktorke Centra za predškolsko vaspitanje Jelene Kurtinović i vaspitačice u banjalučkom vrtiću “Tijana” Jadranke Šušnjar podneseni su izvještaji tužilaštvu u vezi slučaja izujedane jednogodišnje bebe u tom vrtiću.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović pojasnila je, navodeći inicijale, da je Šušnjareva osumnjičena za krivično djelo nepružanje pomoći, a Kurtinovićeva za nesavjestan rad u službi. U međuvremenu, vaspitačica je suspendovana.

U policiji su pojasnili da se Šušnjareva sumnjiči da je 23. avgusta ove godine, radeći kao vaspitačica u pomenutom vrtiću, propustila da pruži pomoć djetetu koje je zadobilo višestruke povrede.

Kurtinovićevu policija sumnjiči da je kršenjem propisa i propuštanjem nadzora u funkciji koju obavlja, prouzrokovala stanje nesigurnosti za boravak djece u vrtiću, a što je za posljedicu imalo višestruke povrede djeteta, koje je povjereno na čuvanje u vrtiću.

Podsjetimo, trinaestomjesečnoj E. S. su tog dana dvojica trogodišnjih blizanaca u jaslicama nanijeli više ujeda po tijelu, najviše po leđima, a bila joj je okrvavljena i ušna resica.

Beba je posle ovog incidenta odvezena u banjalučku bolnicu, a posle liječenja puštena je kući.

Njen otac Miroslav Saradžić ispričao je ranije da to nije prvi put da je beba imala povrede, te da je bila traumatizovana.

U Centru za predškolsko vaspitanje rekli su da je direktorka Kurtinović na bolovanju. Zamjenica direktorke Mira Galić rekla je za „Euroblic“ da nije tačno to što su saopštili iz policije.

– Saosjećam sa roditeljima povrijeđenog djeteta, ali i sa roditeljima ovih dječaka. Zaista se izvinjavam što se ovo dogodilo, ali moram reći da ne dijelim mišljenje da direktor ustanove snosi tu neku krivičnu odgovornost da je propustio nešto u organizacija, jer nije – pojašnjava Galićeva.

Ona je dodala da u tom vrtiću borave dvije grupe u kojima se nalazi djece koliko zakon propisuje, a u tom trenutku je bilo 20 djece u grupi i to samo na sat vremena.

– U 9 sati je već došao drugi vaspitač koji je odveo djecu u drugu prostoriju, a tu je ostala vaspitačica sa 8 djece. Ova dva dječaka su plakali jer nisu dva mjeseca dolazili u vrtić i to je normalno. Možemo govoriti o smanjenom nadzoru vaspitačice i to je nesporno, ona je dijelila doručak i možda nije obratila pažnju na to što su djeca plakala. Nije ona maltretirala djecu, nije ih ni ostavila, eto to se desilo i ne želim je opravdavati, ali nije ona nikog povrijedila. Kada je čula virsku i vidjela tuču ona je odmah reagovala i razdvojila ih – istakla je Galićeva.

Ona je pojasnila da je zbog ovog incidenta vaspitačica suspendovana do okončanja postupka.

Galićeva je objasnila i kako djeca reagiraju afektivno, uglavnom usnama, te da su i povrijeđeni beba i blizanci.

Ispričala je i da su sada i oni, kao i njihovi roditelji, istraumatizirani.

Povrjeđivana duži period

Miroslav Saradžić otac bebe povrijeđene u vrtiću rekao je ranije da je njegova ćerka boravila u jaslicama u kojoj borave djeca do tri godine.

– Kada me pozvala vaspitačica za manje od minutu sam došao u vrtić. Kada sam vidio svoje dete ostao sam u šoku. Teta je rekla da se sve odigralo u par trenutaka i da je ona odmah reagovala. Međutim, broj i težina povreda ukazuju da je povrjeđivana duži period, a ne nekoliko trenutaka – ispričao je Samardžić.

On je istakao da ga je poslije incidenta pozvala majka blizanaca da se izvini, kaže da je i ona šokirana, a i da je bila korektna.

(EuroBlic)