Vijesti 13.04.2018.

SLUČAJ “ZALJUBLJENI FILOZOF” Timotić se izjasnio da nije kriv

ČITANJE: 2 minute

Predrag Timotić, alias “zaljubljeni filozof” izjasnio se  u Osnovnom sudu u Banjaluci da nije kriv ni za jedno krivično djelo koje mu je optužnicom banjalučkog tužilaštva stavljeno na teret.

Timotić je inače prvi optuženi u istoriji pravosuđa RS za iznude i hakerske napade na banke i kompanije u zemljama EU.

Timotić je uhapšen u decembru 2015. u tajnoj akciji američkog FBI i MUP RS o kojoj je “EuroBlic” ranije detaljno pisao.

Prema optužnici, Timotić je od januara do decembra 2015. godine pomoću različitih “dark veb” servisa koristio usluge DDOS napada na informaciono komunikacionu infrastrukturu stranih banaka i kompanija. Na meti Timotića bile su neke od najvećih banaka Švajcarske među kojima su Bank UBS AG, Bank Kredit Svis, Bank Julius Bar, Bank fon Rol AG.

Svi napadi bili su identični.

Timotić je prvo ograničavao pristup klijenata Internet mreži napadnutih kompanija, a zatim bi na engleskom jeziku poslao mejl zahtijevajući da mu oštećeni isplate odgovarajuće iznose u digitalnoj valuti-bitkoinu.

Protivvrijednost jednog bitkoina u vrijeme hakerskih napada Timotića iznosila je 462 KM, a danas je nekoliko puta veća.

U ukupno 33 hakerska napada na banke i kompanije u Švajcarskoj, SAD, Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji Timotić je „zaradio“ 450 bitkoina.

Tokom hapšenja od Timotića je oduzet hard disk, ali ga do danas niko nije uspio “otvoriti”.

Dio novca Timotić je isplatio preko računa otvorenih na imenima Aleksandre M. i nevjenčane supruge Dubravke M.

Jedan od napada zabilježen je 12. juna 2015. godine, a meta je bila kompanija Karensis Direkt Limited u Londonu. Napad je trajao 35 minuta, a Timotiću je isplaćeno 30 bitkoina u tadašnjoj protivvrijednosti od 12.133 KM.

U drugoj tački optužnice protiv Timotića navedeno je da je osumnjičeni od maja do jula 2015. godine uputio prijeteće mejlove na adrese sedam banaka i kompanija u Švajcarskoj.

Putem mejla na engleskom jeziku Timotić je tražio da mu uplate od 25 do 100 bitkoina, a u protivnom će funkcionisanje preduzeća biti onemogućeno sa novim DDOS napadom kapaciteta između 400-500 Gbps.

Predrag Timotić optužen je i za napad na inspektora MUP RS  i svjedoka. Prema navodima iz optužnice Timotić je 5. jula 2016. godine prvo locirao svjedoka preko njenog mobilnog telefona, a zatim ispred sedišta MUP RS sačekao inspektora i svjedoka i napao ih sa leđa.

U narednom periodu banjalučki Osnovni sud zakazaće početak suđenja, a Timotiću preti kazna do osam godina zatvora.

Novinari ostali pred sudom

Sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjaluci juče je isključio javnost sa ročišta za izjašnjenje o krivici Predraga Timotića. Optuženi se kako je objašnjeno, požalio sudiji na rad novinara u njegovom slučaju, te kako zbog svega ima određenih psihičkih problema, pa je sudija odlučio da isključi javnost sa ročišta.

(Srpskainfo)