Vijesti 25.04.2017.

Snijeg i niske temeprature uništili voćnjake u Stričićima

ČITANJE: 2 minute

Plato Manjače prije samo tri dana bio je zavejan. Obimne snježne padavine su na nekoliko sati u potpunosti paralisale život na području Mjesne zajednice Stričići. U selu kažu da su zahvaljujući medijima nadležni ipak pročistiti puteve.

„Ovakav snijeg se ne pamti čak ni na Manjači krajem aprila”, kaže Rade Božić predsjednik Savjeta ove banjalučke Mjesne zajednice.  „Zahvaljujm se medijima, Gradskoj upravi, načelniku Sandiću, i Eko euro tim-u što su, i pored toga što zimska služba više ne radi, organizovali čišćenje puteve , tako da smo za kratko vrijeme dobili vezu sa svijetom.”

Malo dalje, u Lokvarima srećemo Dragu Ilića.  Niko nije očekivao metar snijega krajem aprila, kaže Drago.

„Ovdje je za tri dana napadalo toliko snijega da je snježni pokrivač bio preko jednog metra, a na putevima prema selima koja pripadaju Mrkonjić-Gradu i do dva metra su bili nanosi. Ja moram ovoga puta da se zahvalim ljudima koji su čistili snijeg. Morali su izvesti teške mašine sa gusjenicama da bi pročistili puteve”, kaže Drago Ilić

Posljednje snježne padavine pričinile su ogromne štete poljoprivredncima. U Dujakovicima i Lokvarima snijeg je polomio voćke a temepreature koje su padale i do minus 6 su potpuno su uništile ovogodišnji rod.

„Sve je uništeno, šteta je stopostotona. I prvi snijeg u martu je polomio voćke, ovaj od prije tri dana je načinio još veću štetu, a onda su sve dokrajčile niske temepretature. Padala je temperatura i do minus 6”, kaže Rade Božić

U banjalučkim selima na platou Manjače, poljoprivrednici obilaze voćnjake i s nevjericom posmatraju uništen cvijet. Kažu, ovo je elementarna nepogoda.

„Mi očekujemo da će Ministarstvo poljoprivrede i Grad Banjaluka formirati Komisiju za procjenu štete, da se nešto ljudima, nadoknadi.”  kaže Drago Ilić.

U Stričićima, Lokvarima i Dujakovcima snijeg se još još ne topi. A kraj aprila je. Nadaju se voćari na Manjači da će im država i gradske vlasti pomoći, da bar malo saniraju štete koju im je načinila aprilska zima.

(srpskacafe)