Magazin 17.10.2018.

SOLO KONCERT U MILANU Banjalučka violinistkinja oduševila italijansku publiku

ČITANJE: 2 minute

Banjalučka violinistkinja Jovana Raljić nastupila je sa prestižnim simfonijskim orkestrima iz Venecije i Milana, a svojim umijećem na violini oduševila je italijansku publiku.

Njen solo koncert u Milanu održan je proteklog vikenda u jednom od najstarijih teatara Evrope, u kojem je nastupio čak i, tada 13-godišnji, Mocart. Ovu salu odlikuje besprijekorna akustika, zbog čega je koncert predstavljao magiju u pravom smislu riječi.

– Bila sam veoma uzbuđena i nervozna jer sam željela da sve protekne u najboljem redu, ali kad sam zakoračila na scenu i počela svirati, sve je zvučalo čarobno. Imala sam svega dvije sedmice da spremim program, ali je sve bilo perfektno, što se vidjelo po reakciji publike koja je bila oduševljena mojim umijećem na violini – kazala je Raljićeva.

Ona dodaje da je u Milano stigla poslije koncerta u Veneciji sa simfonijskim orkestrom, gdje je nastupila u prepunom teatru pred više od hiljadu ljudi.

– Svirala sam trostruki Betovenov koncert za violinu, violončelo i klavir sa dvoje fenomenalnih muzičara, Leonorom i Ludovikom Armelinijem. Taj momenat slobode koji sam osjetila na sceni ne može se opisati. Ponekad se za ovakve koncerte pripremam vježbajući po osam časova dnevno, ali taj osjećaj sreće i ispunjenosti na sceni potvrđuje da sav trud i proliveni znoj nije bio uzaludan – rekla je Raljićeva.

Banjalučka umjetnica je prošlog mjeseca održala i seriju nastupa sa članovima Bečke filharmonije po cijeloj Austriji. Probe su se održavale u Bečkoj operi, a finalni nastup je održan u Koncerthaus dvorani, čuvenom bečkom centru kulture.

– Svirala sam rame uz rame sa koncertmajstorom Peterom Gotzelom, koji je tokom svoje četrdesetogodišnje karijere nastupao u najvećim svjetskim halama klasične muzike sa najpoznatijim dirigentima. Njegov profesionalni pristup muzici produbljuje senzibilitet i perfekciju djela klasične umjetnosti, tako da mi je bila velika privilegija naći se zajedno s njim na sceni – kazala je violinistkinja.

Mlada Banjalučanka je nastavila studije u Austriji u oktobru prošle godine, nakon što je okončala osnovne studije “Bachelor of Arts” u Gracu sa prosjekom 10, gdje joj je mentor bio poznati umjetnik Jair Kles iz Izraela.

U dosadašnjoj karijeri je sarađivala sa brojnim orkestrima, pa je tako imala pet uzastopnih nastupa sa internacionalnim orkestrom “Junge Deutshe Philharmonie” u Berlinu, Darmštatu i Vajmaru, a posljednjih godina je učestvovala na više od 300 koncerata širom Evrope.

Poznata je i po svojim vokalnim sposobnostima, koje često kombinuje uz magiju violine, a zahvaljujući ovom nesvakidašnjem spoju prije pet godina je stigla i do polufinala šou programa “Ja imam talenat”.

Koncertmajstor austrijskog orkestra

Jovana je prije pola godine na audiciji izabrana za koncertmajstora prestižnog austrijskog simfonijskog orkestra “Nji-Fiener Jeunesse”. U ovom orkestru, koji ima tradiciju dugu tri decenije, sviraju muzičari iz cijelog svijeta od 18 do 26 godina koji se školuju u austrijskim muzičkim univerzitetima i konzervatorijumima.

(Glas Srpske)