Vijesti 06.02.2021.

SPAS U HLADNIM DANIMA: Gerontološki centar u Banjaluci toplo utočište za beskućnike

ČITANJE: 2 minute

Bez topline porodičnog doma, u svom bijegu od hladnoće, ali i od samoće tokom hladnih zimskih dana sve više starijih osoba traži toplo utočište u prihvatilištu, koje se nalazi u sklopu Gerontološkog centra u Banjaluci.

Direktor Gerontološkog centra, Vinko Lolić, kaže da su vrata prihvatilišta otvorena u bilo koje doba dana i noći, svima onima kojima je to potrebno. Iako je, kaže on, kapacitet prihvatne jedinice osam ležajeva, u hladnim zimskim danima nikoga od ugroženih ne prepuštaju sudbini, nego im obezbijede smještaj u prostorijama Gerontološkog centra, piše “Srpskainfo”.

Test na koronu

Iako je rad prihvatilišta znatno otežan pojavom virusa korona, Lolić kaže da su, uz poštovanje mjera opreza i zaštite, uspjeli da se izbore sa svim poteškoćama s kojima su se susretali.

“Kada se desila cijela ova situacija s pandemijom izazvanom virusom korona, svako ko bi dolazio ovdje morao je imati negativan PCR ili serološki test, a onda bi bili u izolaciji. Jednostavno, moramo više nego ikad voditi računa o tome ko nam dolazi u ustanovu.  S obzirom na to da smo mi institucija s najvećim rizikom, jer radimo sa starijim licima koji su najpodložniji virusu, poštovali smo sve mjere, te možemo reći da je dosadašnja borba prošla uspješno”, kaže Lolić.

Dodaje da na godišnjem nivou kroz prihvatnu stanicu prođe oko 40 beskućnika, te objašnjava da je korisnicima dozvoljen boravak od pet dana i ističe da sva lica koja nemaju porodicu ili podršku porodice, niti ekonomsku mogućnost da brinu o sebi, dobijaju status njihovih stalnih korisnika.

Strani državljani

Glavna sestra Gerontološkog centra, Nada Jukić, kaže da svi oni koje svoj spas potraže u prihvatilištu dobijaju istu uslugu kao i njihovi stalni korisnici.

Dodaje da utočište u njihovom prihvatilištu, pored Banjalučana, pronalaze i lica iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

“Trenutno je zbog epidemiološke situacije komplikovaniji proces zbrinjavanja za strane državljane, ali uspijevamo riješiti potrebnu dokumentaciju. I pored svih komplikacija s kojima se srećemo, u našem prihvatilištu je obezbijeđeno mjesto svima onima koji su egzistencijalno ugroženi”, zaključila je Jukićeva.

(N.S)