Politika 25.12.2020.

Spisak gradskih funkcionera i direktora koje bi Stanivuković mogao smijeniti

ČITANJE: 3 minute

Zahtjevi novoizabranog gradonačenika Banjaluke upućeni njegovom prethodniku, još prije zvaničnog preuzimanja dužnosti, a koji se odnose na dostavljanje detaljnog izvještaja o broju zaposlenih u Gradskoj upravi, ukazuju na veoma brzu realizaciju planirane smjene kadrova.

Iako je u ranijim najavama rekao da će reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta pratiti redovne procedure smjene vlasti, sudeći prema furioznom startu i okupljanju stručnog tima sastavljenog isključivo od kadrova PDP-a, te veoma čestim kontradiktornim izjavama mladog Stanivukovića, ista sudbina mogla bi da sačeka i rukovodioce javnih preduzeća, institucija i načelnike gradskih odjeljenja.

“Nikada neću ljude podijeliti na one koji su me podržali na ovaj ili drugi način. Svako će odgovarati samo ako je bio nepošten, a ako je pošten i smatra da je ovo što mi radimo ispravno, on će biti slobodan čovjek sa svim svojim pravima i moći će da radi na bilo kom radnom mjestu. To je princip koji moramo da zagovaramo”, rekao je Stanivuković neporedno nakon izbora, dodajući da ga, ako je neko stručnjak u svom poslu, ne interesuje da li je i koliko politički aktivan.

“Čistke” u Gradskoj upravi

Ipak, ukoliko se posmatra širok spektar mogućnosti proizvoljnog tumačenja kriterijuma „poštenja“ u obavljanju poslova, mogućnost da se Gradska uprava pročisti od stranački nepodobnih Draškovom PDP-u, ipak postoji.

Euforične najave „velike čistke“ i lične i stranačke želje novoizabranog gradonačenika, zbog opozicione skupštinske većine i pravnih prepreka, ipak neće tako lako biti sprovodive, tvrdi naš izvor.

Većina savjetnika odlazećeg gradonačenika već su preraspoređena na druge funkcije, a kako saznajemo uglavnom je riječ o radnim mjestima na kojima su se nalazili prije dolaska u Gradsku upravu, a bilo je i onih kojima su vrata ovoga puta bila zatvorena.

Banjaluka.net donosi spisak imena potencijalnih funkcionera, direktora javnih ustanova i rukovodilaca sektora, koji bi mogli biti smijenjeni.

SNSD prvi na udaru

Tako bi bez radnog mjesta mogli ostati SNSD-ovi načelnici odjeljenja u Gradskoj upravi, kao što su načelnica Odjeljenje za opšte poslove Sanja Pavlović, načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, te načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić. Pored njih, funkcija je upitna i njihovim partijskim kolegama Milenku Letiću, načelniku Odjeljenja komunalne policije, te Janku Kacmanu, načelniku odjeljenja za inspekcijske poslove.

Osim zaposlenih u Gradskoj upravi, skoro napuštanje radnog mjesta može se očekivati i od SNSD-ovih direktora javnih ustanova i institucija na području grada. Tu su Draško Ilić, direktor Centar za razvoj poljoprivrede i sela, Mladen Matović, direktor Kulturnog centra “Banski dvor”, dr Nevenu Todorović, direktoricu banjalučkog Doma zdravlja, Irenu Joldžić, direktoricu “Centra za socijalni rad Banja Luka” i Nenada Talića direktora sportski centar „Borik“.

Novi direktor uskoro bi mogao doći i na funkciju Vedrana Mitrovića, direktora „Akvane“, Zorana Popovića, direktora „Vodovoda“, Milovana Štrbca, direktora Zavoda za izgradnju Banjaluka i Miću Milovanovića, direktora “Toplane”. Svi su kadrovi SNSD-a.

Ista sudbina čeka i Demosovog Slobodana Stanarevića, načelnika Odjeljenje za prostorno uređenje i Dragomira Keserovića, načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.

Ladice mogu prazniti i kadrovi Ujediinjene Srpske, Neven Stanić, načelnik Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Maja Jovanović načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, Igor Šukalo, sekretar Skupštine Grada, Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije i Irena Radojević, direktor turističke organizacije Grada Banja Luka.

Čistka bi mogla da zahvati i SP-ovu Jelenu Kurtinović, direktoricu “Centara za predškolsko vaspitanje i obrazovanje”, Radenka Komljenovića, načelnika Odjeljenja za privredu i Dragana Banjca, načelnika Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Stolica se klima i direktoru Centra za obrazovanje odraslih, Aleksandru Granuliću, koji je kadar Poligrafa i Novi Grujiću, direktoru „DEP-OT Regionalna deponija“ Banja Luka iz DNS-a, te SPS-ovom Željki Grbiću direktoru „Gradsko groblje“ Banja Luka.

(N.S/ Banjaluka.net)