Politika 11.01.2022.

SPS: Poskupljenja struje za privredu su rezultat bahatosti i neznanja

ČITANJE: 2 minute

Poskupljenja električne energije za privrednike su rezultat dugogodišnje bahatosti i neznanja, a račun će na kraju biti naplaćen od građana Republike Srpske, navodi se u saopštenju SPS.

Obrazloženja za poskupljenje od strane premijera i Vlade vrijeđaju zdrav razum i pokazuju da vlast u Republici Srpskoj nema dodir sa stvarnošću u kojoj žive građani, a svjesno gušenje privrede Srpske više se ne može posmatrati samo kao neznanje i nekompetentnost, jer ovakav udar na privredu i na građane mogao bi da zada samo neko ko ne želi dobro ni Srpskoj ni građanima Srpske.

– Vlada i ERS bi malo da se igraju tržista, a malo dogovorne ekonomije. Ipak, zbog činjenice da smo ušli u izbornu godinu, protivno Zakonu o električnoj energiji koji su sami predložili i koji je usvojila skupstinska vecina, a koji SPS nije podržao, Vlada se opredjelila za dogovornu ekonomiju. Ako su Vlada i ERS odlučili da se odreknu tržišnih principa, onda nema nikakvog razloga za poskupljenje. ERS je izvozno orjentisana kompanija koja oko trećinu proizvedene struje izvozi na tržište na kome može da ostvari profit koji je oko 20 puta veći u odnosu na 2019. godinu, a u odnosu na 2020. i oko nevjerovatnih 30 puta. Ne 20% ili 30%, vec 20 ili 30 puta! I pored toga Vlada i Uprava ERS donose odluku o poskupljenju struje za privredu. Ovo može samo da znači dvije stvari. Ili se radi o gubitku osjećaja kako živi prosjecan građanin u Srpskoj, da ne pominjemo penzionere ili druge kategorije koje žive na ivici egzistencije, ili se radi o nekompetentnim kadrovima koje je vlast smjestila u upravu Elektoprivrede misleći da tim sistemom moze rukovoditi “bilo ko”. Po svoj prilici ovdje se radi o sinergiji obje pomenute stvari, odnosno sinergiji bahatosti i neznanja. Radi se o odnosu na kakav smo navikli od ove vlade i uprave elektroprivrede. Vrijeđaju inteligenciju izjave premijera kako je porasla cijena struje samo za privredu, a nije za domaćinstva. Pitamo premijera i upravu ERS, ko će da plati poskupljenje proizvoda koje naša privreda stvara? Naravno, ponovo će da plati narod i ponovo su premijer i bahati direktori u Elektroprivredi zavukli ruku u džepove naroda. Ovaj put su to uradili suptilnije, preko poskupljenja struje za privredu, potcjenjujuci narod, što je jos jedna demonstracija bahatosti – poručili su iz SPS.

(N.S)