Vijesti 26.10.2021.

U toku izgradnja novog vrtića u Srpcu

ČITANJE: 2 minute

Na lokalitetu iza zgrade Osnovnog suda u Srpcu započela je izgradnja novog dječijeg vrtića koji će se prostirati na površini od 1687 kvadratnih metara i moći će primiti oko 200 djece.

Gradilište su danas obišli načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, zamjenik načelnika Vladimir Gužvić i predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić koji su se uvjerili da radovi teku planiranom dinamikom.

U toku je prva faza izgradnje ovog objekta za šta će biti izdvojeno oko 850 hiljada KM a sredstva je obezbijedila Vlada Republike Srpske iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije. Ukupna vrijednost svih radova u konačnici će iznositi oko 1.450.000 KM.

Na gradilištu je angažovan konzorcij izvođača “Gratod” d.o.o. i “Elmorad” iz Banjaluke.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da će u novom objektu mališani dobiti mnogo bolje uslove za obrazovanje i igru.

“Veoma se radujemo što je počela realizacija jednog od najvažnijih projekata iz našeg plana kapitalnih investicija. Vrtić će dobiti nove igraonice, zelene površine, kuhinju i druge sadržaje a biće takođe izgrađen parking i novi pristupni put. Sve će biti urađeno po najvišim standardima”, rekao je načelnik Dragosavljević.

On dodaje da će vrtić, ukoliko vremenski uslovi dozvole, biti pokriven do proljeća iduće godine.

“Ovo je veoma zahtjevan projekat za koga su potrebna značajna sredstva i paralelno sa prvom fazom izgradnje angažovani smo na obezbjeđenju potrebnih sredstava kako bi se i druga faza završila u predviđenom roku i mališanima omogućili što prije dobili nove prostorije za boravak, igru i edukaciju”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Prvi vrtić u Srpcu osnovan je 1972. godine, a nakon katastrofalnih poplava koje su uništile ovaj objekat, preseljen je 1986. godine u krug tekstilne fabrike “Itris”. Od tada do danas kroz ovu ustanovu je prošlo više hiljada mališana.

Potreba za izgradnjom novog vrtića je posljednjih godina bila sve izraženija jer su dosadašnje prostorije bile premalene za kvalitetan rad sa djecom, naročito u poređenju sa vrtićima u okolnim opštinama, a bilo je i sve teže održavati zastarjeli objekat koji je prvobitno bio namijenjen za smještaj djece radnika nekadašnjeg “Itrisa”.

“Ovo je još jedan od načina da utičemo na poboljšanje stanja nataliteta u Srpcu koji je evidentno u padu, ali vjerujem da će niz mjera koje smo uveli u zadnje dvije do tri godine na stimulisanju roditeljstva poboljšanju ukupnu demografsku sliku”, istakao je načelnik Dragosavljević.

(A.M.)