Magazin 09.05.2020.

Srbija uputila protestnu notu EU zbog predstavljanja Tesle kao Hrvata

ČITANJE: 1 minuta

Srbija je uputila protestnu notu evropskoj komesarki za inovacije, istraživanje, kulturu i obrazovanje Mariji Gabrijel zbog toga što je na internet prezentaciji EU američki naučnik srpskog porijekla Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

– Oni su u materijalu za obražovanje mladih ljudi napomenuli da je Teska čuveni Hrvat koji je otkrio rendgenske zrake – rekao je Dačić za TV Pink.

On je rekao da bi Tesla završio u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac da je živio u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

– Eto, toliko je on Hrvat – zaključio je Dačić.

Podsjetimo, na stranici kutka za učenje zvaničnog veb-sajta EU, na kome deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odeljku Hrvatska, stoji da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik.

Djeca koja žele da nauče nešto o Hrvatskoj preko interaktivne mape mogu da saznaju da se ta zemlja nalazi na raskršću centralne Evrope, Mediterana i Balkana. Međutim, prema toj interaktivnoj igri, Nikola Tesla je bio “čuveni hrvatski naučnik koji je među prvima otkrio rendgenske snimke”.

(Telegraf.rs/Agencije)