SREDNJOŠKOLCIMA I DO 200 KM MJESEČNO Plaćenom praksom i stipendijom stimulisati upis deficitarnih zanimanja

Mladi koji izaberu deficitarno zanimanje zidar u Građevinskoj školi dobijaju mjesečnu stipendiju, plus plaćena im je obavezna praksa koju obavljaju kod privatnika.

Upisi đaka u srednje škole u prvom roku zvanično je počeo danas. Dok se u Medicinskoj, Ekonomskoj školi i banjalučkoj Gimnaziji standardno očekuje navala malih maturanata, u drugim obrazovnim ustanovama prosvjetari sa zebnjom gledaju na vrata.

Bukvalno cijela lokalna zajednica podigla se “na noge” da privoli nove generacije za neke od smjerova koji nedostaju na tržištu. Formiran je tako Savjet za obrazovanje i zapošljavanje u kojem sjede lokalni privrednici i predstavnici nadležnih institucija, koji zajedno predlažu upisnu politiku, a jedna od važnijih mjera koju promovišu je plaćena praksa u pojedinim firmama.

Zajedno sa još stipendijom Grada Banjaluka od 160 KM, u Građevinskoj školi se nadaju da će to biti dovoljan motiv da zainteresuju djecu za deficitarni trogodišnji smjer zidar.

– Sada nam je jedna generacija zidara završila školovanje, djeca su pokazala veliko interesovanje, zadovoljni su praksom i dobili su kompletnu radnu opremu. Neki od njih nastavljaju odmah i da rade, dok jedan dio razmišlja o odlasku u inostranstvo. Promovisali smo već ovo zanimanje među osnovcima, obilazili smo škole od Kotor Varoša, Aleksandrovca, pa prema Pijedoru. Ne znamo još kakav će biti odziv đaka. Raspitivali su se za uslove rada i mogućnost zaposlenja, sve smo im pojasnili i nadamo se najboljem – govori direktor Ljuban Bajić.

Građevinska škola prima jedno kombinovano odjeljenje zidara i armirača-betoniraca, ali ako odziv bude veći, biće formirano još odjeljenja. Učenici već u prvoj godini imaju praksu jedan dan sedmično, u trećoj praktična nastava traje tri dana, a građevinska firma sa kojom škola sarađuje već nekoliko godina đacima kao stimulaciju plaća tri, četiri marke po narađenom satu. Stariji srednjoškolci gradilište nerijetko napuštaju sa 20-ak maraka u džepu, pa sa još uplaćenom stipendijom njihova mjesečna “zarada” dostiže sumu od 200 maraka.

– Uglavnom ih učimo grubim građevinskim radovima, ali ova oblast rada je veoma široka i moraju znati od svega po malo. Ovdje im je kao nastava, dolaze oko osam časova i nekoliko sati uče i rade uz nadzor i pomoć. Nakon školovanja pojedini ostanu da rade kod nas – kaže inženjer u firmi Feđa Kutanjac.

Dodaje da građevinska struka ima potrebe za radnicima, jer naši ljudi mahom sele u Sloveniju.

Prijem dokumenata za upis u četvorogodišnje srednje škole za učenike koji imaju 60 i više bodova traje danas i sutra, a za đake sa manjim brojem bodova od 17. do 19. juna. U drugom upisnom roku prijem dokumenata u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 1, a završava se 3. jula.

Osim zanimanja zidar, Grad Banjaluka kao deficitarni smjer stipendira još učenike koji se odluče školovati za bravara i mesara.

Kamenoresci neslavno prošli

Prosvjetari pričaju da je stav roditelja u urbanim sredinama pretežno negativan prema trogodišnjim smjerovima jer ne žele da im djeca fizikališu, pa zanate mahom upisuju đaci iz ruralnih naselja.

– Sve kreće od porodice i toga koliko su djeca usmerena nakon završetka osnovne škole. Sve srednje škole se reklamiraju, radimo prezentacije zanimanja i uslova, imamo sajmove zapošljavanja, ali na kraju se opet desi da imamo slab odziv za deficitirane struke – rekao je nedavno Ljuban Bajić.

Podsjeća da i dalje u Građevinskoj školi u ponudi imaju zanimanje kamenorezac, koje su namjeravali pokrenuti prošle godine. Međutim, ovaj pokušaj je neslavno prošao, jer su se prijavila tek četiri đaka.

(Srpskainfo)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u