Biznis 27.12.2017.

Srpska će proizvoditi vatromet

ČITANJE: 2 minute

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, načelnik pelagićke opštine Simo Stakić i direktor izraelskog preduzeća “Moram vatrometi” Jaron Mor potpisali su danas u Banjaluci protokol o saradnji na izgradnji fabrike vatrometa u Pelagićevu, čija je vrijednost četiri miliona evra.

Đokić je istakao da je to vrlo značajan industrijski projekat, u čijoj će prvoj fazi biti zaposleno 60 lica, te da je riječ o izraelskom investitoru koji prvi put ulaže u Evropi.

“Za nas je izuzetno važno da će projekat biti realizovan na području nerazvijene opštine Pelagićevo, gdje će to biti prvi industrijski projekat ove vrste. To će biti značajan doprinos razvoju cijele Posavine, jer će u projekat biti uključeno mnoštvo lokalnih komanija koje će pružati određene usluge”, rekao je Đokić novinarima nakon potpisivanja protokola.

Đokić je dodao da će Vlada Srpske, zajedno sa lokalnom zajednicom, obezbijediti zemljište za gradnju fabrike, izgradnju infrastrukture do lokacije objekta, sve potrebne instalacije, komunalne priključke, kao i potrebne dozvole.

“Iz sredstava za podršku razvoju privrede Vlada će podržati ovaj projekat, jer je riječ o jednoj novoj proizvodnji koja ne postoji u Evropi”, naveo je Đokić.

Direktor preduzeća “Moram vatrometi” Jaron Mor rekao je da će fabrika, osim zapošljavanja prvih 60 do 80 radnika, imati još dva kruga zapošljavanja.

“Proizvodićemo vatromet i pirotehnička sredstva za evropsko tržište, čiji su trenutni zahtjevi vrijedni 14 milijardi evra. Ako ovdje uspijemo da proizvedemo jedan procenat od toga, svi ćemo uspjeti”, poručio je Mor.

On je dodao da je ovo izraelsko preduzeće prije tri godine došlo na ideju da gradi fabriku u Evropi, te da je šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne naglasio da to može biti jedino u Srpskoj.

“Na projektu radimo već dvije godine i nadamo se da ćemo naredne godine vidjeti rezultate. Imamo prostor, znanje i možemo ispuniti zahtjeve, čekaju se samo potrebne dozvole i možemo početi da radimo”, rekao je Mor.

Načelnik opštine Pelagićevo Simo Stakić naglasio je da je lokalna zajednica pripremila privrednu zonu za ovakvu investiciju, te da će investitoru u prvoj fazi realizacije projekta ustupiti 20 hektara zemljišta, a ukoliko bude potrebno i dodatnih 20 hektara, koje će obezbijediti od privatnih lica putem eksproprijacije ili slobodnom pogodbom.

“Smatram da će ovakva investicija značiti zapošljavanje i zadržavanje omladine u Pelagićevu, kao i da će lokalna zajednica imati višestruku korist od ovog projekta”, naveo je Stakić.

(Srna)