Srpska će proizvoditi vatromet

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, načelnik pelagićke opštine Simo Stakić i direktor izraelskog preduzeća “Moram vatrometi” Jaron Mor potpisali su danas u Banjaluci protokol o saradnji na izgradnji fabrike vatrometa u Pelagićevu, čija je vrijednost četiri miliona evra.

Đokić je istakao da je to vrlo značajan industrijski projekat, u čijoj će prvoj fazi biti zaposleno 60 lica, te da je riječ o izraelskom investitoru koji prvi put ulaže u Evropi.

“Za nas je izuzetno važno da će projekat biti realizovan na području nerazvijene opštine Pelagićevo, gdje će to biti prvi industrijski projekat ove vrste. To će biti značajan doprinos razvoju cijele Posavine, jer će u projekat biti uključeno mnoštvo lokalnih komanija koje će pružati određene usluge”, rekao je Đokić novinarima nakon potpisivanja protokola.

Đokić je dodao da će Vlada Srpske, zajedno sa lokalnom zajednicom, obezbijediti zemljište za gradnju fabrike, izgradnju infrastrukture do lokacije objekta, sve potrebne instalacije, komunalne priključke, kao i potrebne dozvole.

“Iz sredstava za podršku razvoju privrede Vlada će podržati ovaj projekat, jer je riječ o jednoj novoj proizvodnji koja ne postoji u Evropi”, naveo je Đokić.

Direktor preduzeća “Moram vatrometi” Jaron Mor rekao je da će fabrika, osim zapošljavanja prvih 60 do 80 radnika, imati još dva kruga zapošljavanja.

“Proizvodićemo vatromet i pirotehnička sredstva za evropsko tržište, čiji su trenutni zahtjevi vrijedni 14 milijardi evra. Ako ovdje uspijemo da proizvedemo jedan procenat od toga, svi ćemo uspjeti”, poručio je Mor.

On je dodao da je ovo izraelsko preduzeće prije tri godine došlo na ideju da gradi fabriku u Evropi, te da je šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne naglasio da to može biti jedino u Srpskoj.

“Na projektu radimo već dvije godine i nadamo se da ćemo naredne godine vidjeti rezultate. Imamo prostor, znanje i možemo ispuniti zahtjeve, čekaju se samo potrebne dozvole i možemo početi da radimo”, rekao je Mor.

Načelnik opštine Pelagićevo Simo Stakić naglasio je da je lokalna zajednica pripremila privrednu zonu za ovakvu investiciju, te da će investitoru u prvoj fazi realizacije projekta ustupiti 20 hektara zemljišta, a ukoliko bude potrebno i dodatnih 20 hektara, koje će obezbijediti od privatnih lica putem eksproprijacije ili slobodnom pogodbom.

“Smatram da će ovakva investicija značiti zapošljavanje i zadržavanje omladine u Pelagićevu, kao i da će lokalna zajednica imati višestruku korist od ovog projekta”, naveo je Stakić.

(Srna)

BANSKI DVOR Koncert Jovane Raljić i Arsena Čarkića

U koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra sutra od 20 časova biće održan koncert Jovane Raljić, violina, i Arsena Čarkića, klavir. Jovana Raljić je rođena 27.12.1993. godine u Banjaluci, gdje je završila srednju muzičku školu kao vukovac u klasi Biljane Radulović. Nakon toga se školuje u prestonici klasične muzike u Austriji, gdje je osnovne studije

“TREEHANA” Jednostavan i jedinstven brend mlade banjalučke dizajnerke

“Kao drvo koje svoj izgled mijenja kroz godišnja doba, jednostavno, ali ipak jedinstveno”, ideja je vodilja mlade dizajnerke Tihane Todić, vlasnice brenda “Treehana”. Njene kreacije brzo su pronašle put do srca i ormara brojnih žena, i to nije ništa čudno, s obzirom da je svoju ljubav prema kreiranju ispoljila još kao dijete, krojeći odjeću za

PO 14. PUT Takmičenje u besjedništvu studenata Pravnog fakulteta

Još jedno takmičenje u besjedništvu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, biće održano 28. juna, sa početkom u 18 časova. Ovo tradicionalno takmičenje, biće održano u amfiteatru Pravnog fakulteta. Studenti, koji se u toku jedne akademske godine pripremaju za ovo takmičenje u okviru Centra za retoriku i govorništvo „Institutio Oratorio“, takmičiće se u tri discipline

OSNOVNA ŠKOLA “DOSITEJ OBRADOVIĆ” Đaci na jesen dobijaju bolje uslove

Đaci Osnovne škole “Dositej Obradović” od jeseni će imati bolje uslove za rad, jer će učionice biti “utopljene”, fiskulturna sala obnovljena, a dobiće i savremenu LED rasvjetu, dok će mokri čvorovi biti sanirani. Direktor škole Dragan Kovačević je kazao da napreduje obnova fasade, a radove finansira UNDP. – Ovi radovi su potrebni da bi učionice

POSJETA MUZEJU RS U Banjaluku stiglo 120 mališana sa Kosova

Muzej Republike Srpske danas je posjetilo 120 djece s Kosova i Metohije, koja u Republici Srpskoj borave u okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“. U periodu od 16. do 23. juna, porodice i škole iz 13 lokalnih zajednica iz RS, domaćini su nastavnicima i 650 djece iz socijalno najugroženijih srpskih porodica