Srpska će proizvoditi vatromet

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, načelnik pelagićke opštine Simo Stakić i direktor izraelskog preduzeća “Moram vatrometi” Jaron Mor potpisali su danas u Banjaluci protokol o saradnji na izgradnji fabrike vatrometa u Pelagićevu, čija je vrijednost četiri miliona evra.

Đokić je istakao da je to vrlo značajan industrijski projekat, u čijoj će prvoj fazi biti zaposleno 60 lica, te da je riječ o izraelskom investitoru koji prvi put ulaže u Evropi.

“Za nas je izuzetno važno da će projekat biti realizovan na području nerazvijene opštine Pelagićevo, gdje će to biti prvi industrijski projekat ove vrste. To će biti značajan doprinos razvoju cijele Posavine, jer će u projekat biti uključeno mnoštvo lokalnih komanija koje će pružati određene usluge”, rekao je Đokić novinarima nakon potpisivanja protokola.

Đokić je dodao da će Vlada Srpske, zajedno sa lokalnom zajednicom, obezbijediti zemljište za gradnju fabrike, izgradnju infrastrukture do lokacije objekta, sve potrebne instalacije, komunalne priključke, kao i potrebne dozvole.

“Iz sredstava za podršku razvoju privrede Vlada će podržati ovaj projekat, jer je riječ o jednoj novoj proizvodnji koja ne postoji u Evropi”, naveo je Đokić.

Direktor preduzeća “Moram vatrometi” Jaron Mor rekao je da će fabrika, osim zapošljavanja prvih 60 do 80 radnika, imati još dva kruga zapošljavanja.

“Proizvodićemo vatromet i pirotehnička sredstva za evropsko tržište, čiji su trenutni zahtjevi vrijedni 14 milijardi evra. Ako ovdje uspijemo da proizvedemo jedan procenat od toga, svi ćemo uspjeti”, poručio je Mor.

On je dodao da je ovo izraelsko preduzeće prije tri godine došlo na ideju da gradi fabriku u Evropi, te da je šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne naglasio da to može biti jedino u Srpskoj.

“Na projektu radimo već dvije godine i nadamo se da ćemo naredne godine vidjeti rezultate. Imamo prostor, znanje i možemo ispuniti zahtjeve, čekaju se samo potrebne dozvole i možemo početi da radimo”, rekao je Mor.

Načelnik opštine Pelagićevo Simo Stakić naglasio je da je lokalna zajednica pripremila privrednu zonu za ovakvu investiciju, te da će investitoru u prvoj fazi realizacije projekta ustupiti 20 hektara zemljišta, a ukoliko bude potrebno i dodatnih 20 hektara, koje će obezbijediti od privatnih lica putem eksproprijacije ili slobodnom pogodbom.

“Smatram da će ovakva investicija značiti zapošljavanje i zadržavanje omladine u Pelagićevu, kao i da će lokalna zajednica imati višestruku korist od ovog projekta”, naveo je Stakić.

(Srna)

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i

DRILL&CHILL FESTIVAL U KANJONU TIJESNO Hod po žici iznad Vrbasa okupio 300 učesnika

Vrtgolave visine iznad kanjona Tijesno u Banjaluci privlače penjače iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Drill&Chill festivalu, svoja umijeća pokazalo je više od 300 učesnika iz 16 zemalja. Hod po žici, akrobacije na sajlama i odmor u trokutastim ležaljkama na 200 metara iznad tla prezentovali su u kanjonu Tijesno penjači iz Južne Amrike,

BANJALUCI NEDOSTAJE 6 MOSTOVA Građevinari se sele u Dolac, Česmu ili Šeher

Banjaluci nedostaje čak šest mostova, pokazala je najnovija analiza, a u ovom momentu razmatraju se opcije za izgradnju tri prelaza. Građani najviše iščekuju završetak novog Zelenog mosta, koji spaja naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, jer saobraćajne gužve u ovom dijelu grada traju više od godinu dana, otkako je prvo zatvoren, a zatim i srušen stari