ŠTA KAŽU VLASNICI Za i protiv iznajmljivanja po principu „stan na dan“

Usluga „stan na dan“, čini se, sve je traženija u Banjaluci, zbog čega mnogi građani kalkulišu da li im se i koliko isplati pokrenuti ovaj posao, pa čak i prijaviti djelatnost ili ipak ostati u sivoj zoni.

Pretežno se iznajmljuju stanovi po užem centru grada, koji koštaju od 40 do 100 maraka dnevno, dok ostali vlasnici kažu da su zadovoljni ako od zarade uspiju da pokriju sve obaveze.

Na području Banjaluke, ovu uslugu, prema podacima Agencije za posredničke i informatičke usluge RS, do sada je registrovalo 195 građana.

Mnogi kupuju i opremaju nove stanove namjenski za dnevno iznajmljivanje, a jedan dio Banjalučana računa da se preorjentiše sa stalnih podstanara i sigurne mjesečne kirije, u nadi da će ovako više zaraditi.

Stan na dan uzimaju mahom posjetioci iz regiona, gosti koji žele da prenoće nakon svadbenog veselja u Banjaluci, a vlasnici ne taje da su njihovi apartmani dosta traženi i za „dnevna druženja“.

Internet, kablovska televizija i klima u stanu se podrazumijevaju. Prema računici registrovanih vlasnika, njihovi mjesečni troškovi za poreze, doprinose i takse iznose oko 400 maraka plus još 200 KM za režije. Proviziju im, naravno, uzimaju i sajtovi i agencija za reklamiranje.

Sve u svemu, pojedini kažu da im je konačna zarada 150 KM viša nego kada stan rentaju mjesečno za 400, 500 maraka.

Nekoliko vlasnika pristalo je da iskreno porazgovara za Srpskainfo o ovom poslu u Banjaluci, uz molbu da im se ne objavljuju imena.

– Nedavno sam registrovao stan i odlično je popunjeno. Nema stranaca, dolaze ljudi iz okruženja, Srbije, Srne Gore, Slovenije i uglavnom je riječ o stalnim gostima koji su zadovoljni uslugom i vraćaju se opet. Apartman košta 40 KM za dvije osobe, a ukoliko ima još posjetilaca, dodatno se plaća – priča vlasnik stana u podnožju Starčevice.

Mada uporedo ima i stalni posao, sam brine o gostima i sobama jer živi u istoj zgradi.

Vlasnica stana u Novom Boriku tvrdi pak da se ne može previše pohvaliti posjetom. I ona “živi” pretežno od stalnih gostiju, ali ako posao i propadne, kaže, bar će joj stan ostati.

– Lokacija je presudna, očito je da gosti pretenduju stanove u užem centru. Kupila sam stan i mislila da ću ga iznajmljivati studentima, ali sam se registrovala ipak za ovaj posao. Vidjeću još kako će ići; za sada uspijevam da pokrijem obaveze državi i kredit za stan, a rodbina mi pomaže oko gostiju pošto nisam iz Banjaluke – govori žena koja takođe ima stalni posao.

U Turističkoj organizaciji grada kažu da im se obraća sve veći broj građana koji žele da registruje ovu djelatnost, te da se najčešće radi o stanovima u zgradi, ali i kućama.

– Vlasnicima je preko našeg sajta besplatna promocija. Potražnje ima, a za smještaj nas više kontaktiraju turisti iz Evropske unije, koji se raspituju da li je sve legalno i sigurno – rekla je direktorka TOBL Irena Radojević.

Banjalučanin koji nudi apartman u blizini Vrbasa priča da je u maju i junu imao fantastičnu popunjenost, od čak 80 odsto kapaciteta, ali da je od 1. jula nastalo pravo zatišje.

– Kada je bio besplatni koncert Lepe Brene nijednog gosta nisam imao, čak ni zahtjev. Dosta je vlasnika koji stanove inače iznajmljuju studentima ali kako je sada raspust, nude “na crno” stan na dan i nenormalno su oborili cijene. Ja kada bih iznajmljivao za 20 KM stan ne bih mogao izmiriti obaveze prema državi, a gdje je još čišćenje i uređenje soba – govori čovjek, koji je u ovom poslu godinu i po dana.

Nakon svega, kaže, razmišlja da djelatnost odjavi i da nastavi da radi nelegalno.

– Iskreno, pogrešio sam što sam se registrovao kada vidim kako radi konkurencija. Da bih posao bio isplativ, morate imati goste minimalno 15 dana mjesečno, a na taj prihod od 750 maraka, troškovi su vam 600 KM – zaključuje on.

Divlja konkurencija

– Nije baš sve tako jednostavno. Ima puno obaveza, treba bar sat i po vremena da se stan očisti nakon gostiju. Srećom, ja nisam imao neprijatnih iskustava, ali znam da neki vlasnici jesu. Takođe, jako je bitno oglašavanje i saradnja s agencijama, jer sami ne možete uspjeti. Znam i da ih ima dosta koji ovo rade nelegalno, kao i onih koji iznajmljuju stanove po 60, 70 KM, ali to je već nerealno – smatra ovaj čovjek.

(Srpskainfo)

DODIK: U Sporazumu sve piše, ne pristajem ni na kakve kompromise

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dan nakon sjednice Predsjedništva BiH, izjavio je da u Sporazumu koji su potpisali trojica lidera, sve jasno piše i da zbog toga neće pristati ni na kakve kompromise. Za Dodika, sa formiranjem vlasti ne treba da se kalkuliše. Riječ je, kaže, o legitimnom predstavljanju i podsjeća, da se dobro

Šef Delegacije EU uživao u dajak čamcu na Vrbasu

Kao što je najavio u svojoj prvoj posjeti banjalučkom Nektar Dajak Klubu, i to na njegovu ličnu želju, Ambasador Lars-Gunnar Vigemark šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH osjetio je čari vožnje u banjalučkom dajak čamcu. Vigemark je nakon vožnje simbolom Banjaluke rekao da je uživao na rijeci Vrbas. Šef

DRUGAČIJI PRISTUP Olakšice onima koji pravilno razdvajaju otpad

Umjesto eko-kontejnera, čija primjena nije baš zaživjela u Banjaluci, Gradska uprava i „Čistoća“ pripremaju novi projekat selektivnog prikupljanja otpada, koji će se potom reciklirati. Kako su nam potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, drugačiji pristup u razdvajanju otpada počeće se primjenjivati u idućoj godini. Za početak, u planu imaju jedan kvart u Novoj Varoši, nakon

Banjalučkoj pjesnikinji Tanji Stupar Trifunović regionalna književna nagrada “Risto Ratković”

Tanja Stupar Trifunović iz Banjaluke dobitnica je ovogodišnje nagrade “Risto Ratković” za knjigu poezije “Razmnožavanje domaćih životinja”, jednoglasno je odlučio žiri. Za nagradu je konkurisalo 50 autora iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. U najuži krug ušle su i knjige “Pesme iz limba” Nenada Miloševića, “Kao kiša u japanskim filmovima” Feride Duraković, “Vrtlog” Ilhana

Zapečaćen auto-otpad kod Banjaluke, danas ga ponovo pretresaju

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske nastavili su i danas pretres auto-otpada u vlasništvu lica čiji su inicijali P.D. u Barlovcima kod Banjaluke, a po zahtjevu Poreske uprave Srpske, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović. Miljanovićeva je naglasila da se u

HUMANITARNA AKCIJA: Trogodišnjoj Milici Jeličić potrebna pomoć za liječenje

Građani Prijedora su se digli na noge, kako bi što brže skupili novac, koji je potreban za liječenje trogodišnje Milice Jeličić iz prijedorskog naselja Ljeskare. Ovoj djevojčici je dijagnostifikovan tumor kičmene moždine, a trenutno se sa svojom majkom Marijanom nalazi u Beogradu, u Klinici za majku i dijete. Ovih dana treba da primi osam terapija,

Hahn o sporazumu Dodika, Izetbegovića i Čovića: Morate ispoštovati rok koji ste postavili

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn odaslao je poruku liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se drže roka koji su postavili nakon što su 5. augusta potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara. “Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju