ŠTA KAŽU VLASNICI Za i protiv iznajmljivanja po principu „stan na dan“

Usluga „stan na dan“, čini se, sve je traženija u Banjaluci, zbog čega mnogi građani kalkulišu da li im se i koliko isplati pokrenuti ovaj posao, pa čak i prijaviti djelatnost ili ipak ostati u sivoj zoni.

Pretežno se iznajmljuju stanovi po užem centru grada, koji koštaju od 40 do 100 maraka dnevno, dok ostali vlasnici kažu da su zadovoljni ako od zarade uspiju da pokriju sve obaveze.

Na području Banjaluke, ovu uslugu, prema podacima Agencije za posredničke i informatičke usluge RS, do sada je registrovalo 195 građana.

Mnogi kupuju i opremaju nove stanove namjenski za dnevno iznajmljivanje, a jedan dio Banjalučana računa da se preorjentiše sa stalnih podstanara i sigurne mjesečne kirije, u nadi da će ovako više zaraditi.

Stan na dan uzimaju mahom posjetioci iz regiona, gosti koji žele da prenoće nakon svadbenog veselja u Banjaluci, a vlasnici ne taje da su njihovi apartmani dosta traženi i za „dnevna druženja“.

Internet, kablovska televizija i klima u stanu se podrazumijevaju. Prema računici registrovanih vlasnika, njihovi mjesečni troškovi za poreze, doprinose i takse iznose oko 400 maraka plus još 200 KM za režije. Proviziju im, naravno, uzimaju i sajtovi i agencija za reklamiranje.

Sve u svemu, pojedini kažu da im je konačna zarada 150 KM viša nego kada stan rentaju mjesečno za 400, 500 maraka.

Nekoliko vlasnika pristalo je da iskreno porazgovara za Srpskainfo o ovom poslu u Banjaluci, uz molbu da im se ne objavljuju imena.

– Nedavno sam registrovao stan i odlično je popunjeno. Nema stranaca, dolaze ljudi iz okruženja, Srbije, Srne Gore, Slovenije i uglavnom je riječ o stalnim gostima koji su zadovoljni uslugom i vraćaju se opet. Apartman košta 40 KM za dvije osobe, a ukoliko ima još posjetilaca, dodatno se plaća – priča vlasnik stana u podnožju Starčevice.

Mada uporedo ima i stalni posao, sam brine o gostima i sobama jer živi u istoj zgradi.

Vlasnica stana u Novom Boriku tvrdi pak da se ne može previše pohvaliti posjetom. I ona “živi” pretežno od stalnih gostiju, ali ako posao i propadne, kaže, bar će joj stan ostati.

– Lokacija je presudna, očito je da gosti pretenduju stanove u užem centru. Kupila sam stan i mislila da ću ga iznajmljivati studentima, ali sam se registrovala ipak za ovaj posao. Vidjeću još kako će ići; za sada uspijevam da pokrijem obaveze državi i kredit za stan, a rodbina mi pomaže oko gostiju pošto nisam iz Banjaluke – govori žena koja takođe ima stalni posao.

U Turističkoj organizaciji grada kažu da im se obraća sve veći broj građana koji žele da registruje ovu djelatnost, te da se najčešće radi o stanovima u zgradi, ali i kućama.

– Vlasnicima je preko našeg sajta besplatna promocija. Potražnje ima, a za smještaj nas više kontaktiraju turisti iz Evropske unije, koji se raspituju da li je sve legalno i sigurno – rekla je direktorka TOBL Irena Radojević.

Banjalučanin koji nudi apartman u blizini Vrbasa priča da je u maju i junu imao fantastičnu popunjenost, od čak 80 odsto kapaciteta, ali da je od 1. jula nastalo pravo zatišje.

– Kada je bio besplatni koncert Lepe Brene nijednog gosta nisam imao, čak ni zahtjev. Dosta je vlasnika koji stanove inače iznajmljuju studentima ali kako je sada raspust, nude “na crno” stan na dan i nenormalno su oborili cijene. Ja kada bih iznajmljivao za 20 KM stan ne bih mogao izmiriti obaveze prema državi, a gdje je još čišćenje i uređenje soba – govori čovjek, koji je u ovom poslu godinu i po dana.

Nakon svega, kaže, razmišlja da djelatnost odjavi i da nastavi da radi nelegalno.

– Iskreno, pogrešio sam što sam se registrovao kada vidim kako radi konkurencija. Da bih posao bio isplativ, morate imati goste minimalno 15 dana mjesečno, a na taj prihod od 750 maraka, troškovi su vam 600 KM – zaključuje on.

Divlja konkurencija

– Nije baš sve tako jednostavno. Ima puno obaveza, treba bar sat i po vremena da se stan očisti nakon gostiju. Srećom, ja nisam imao neprijatnih iskustava, ali znam da neki vlasnici jesu. Takođe, jako je bitno oglašavanje i saradnja s agencijama, jer sami ne možete uspjeti. Znam i da ih ima dosta koji ovo rade nelegalno, kao i onih koji iznajmljuju stanove po 60, 70 KM, ali to je već nerealno – smatra ovaj čovjek.

(Srpskainfo)

SOCIJALISTI PREDLAŽU: Dragutin Škrebić kandidat za načelnika opštine Teslić

Opštinski odbor Socijalističke partije u Tesliću ne namjerava da ima pasivnu ulogu na lokalnim izborima iduće godine, o čemu svjedoči i objava SP na društvenim mrežama da za načelnika ove opštine predlažu Dragutina Škrebića, odnedavnog direktora Inspektorata Republike Srpske i ranijeg predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS. Objavu prenosimo u cijelosti. “Dana 12. 12. 2019. godine

AĆIMOVIĆ: Talijan sam po baki s mamine strane

Draško Aćimović, kojeg je Predsjedništvo DNS jednoglasno izglasalo za kandidata na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH oglasio se otvorenim pismom za javnost nakon niza događaja u ovoj stranci u proteklim danima.