Biznis 20.10.2021.

Šta se krije iza gašenja proizvodnje u Laktašima: Manjak krompira u BiH otjerao “Marbo” u Srbiju

ČITANJE: 3 minute

Fabrika čipsa “Marbo” iz Laktaša, koja zapošljava oko 215 radnika i koja je prepoznatljiva po brendovima “Chipsy”, obustaviće do kraja godine kompletnu proizvodnju u svojim pogonima u Laktašima, od kojeg će umjesto proizvodnog,od nove godine postati distributivni centar ove fabrike za BiH, potvrđeno je za banjaluka.net.

Ova vijest je odjeknula kao grom iz vedra neba u domaćim medijima, zbog čega se pojavilo nekoliko verzija eventualnih razloga za gašenje proizvodnje čipsa u Laktašima. Zvanično objašnjenje za povlačenje proizvodnje ovog svjetski poznatog brenda iz Laktaša je nova poslovna strategija i organizaciona struktura kompanije. Ipak, izvori banjaluka.net ističu da se iza svega krija veoma neisplativa proizvodnja u Republici Srpskoj, koja je godinama na granici rentabilnosti.

Naime, obzirom da se radi o osjetljivoj proizvodnji hrane, za koju se većina sirovina uvozi, cjelokupan proces je podložan konstantnim inspekcijskim kontrolama. Samo u posljednje dvije godine nadležni inspektori su kontrolom uvoza za fabriku “Marbo” Laktaši, u nekoliko slučajeva otkrili da krompir ne zadovoljava propisane standarde jer je analizama potvrđivano prisustvo karantinski štetnih organizama u krompiru, zbog čega je uvoz zabranjivan. Prema našim saznanjima, u par slučajeva je zabrana uvoza velikih količina krompira za “Marbo” skrivana od očiju javnosti, sa ciljem da se “ne daje povoda za eventualnu destabilizaciju fabrike u javnosti”, ali im je u svakom slučaju uvoz zabranjivan. Ipak, ni to im nije pomoglo. S druge strane, predstavnici ove kompanije u većini slučajeva nisu vjerovali kontrolnim institucijama u BiH, pa su tražili i ponavljanja analiza u ovlaštenim laboratorijama izvan BiH, ali se svaki put potvrđivalo da su kontrolni organi u BiH bili u pravu.

Prema saznanjima našeg izvora, svaka pošiljka za koju je zabranjivan uvoz morala je biti vraćena u zemlju iz koje je došla, odnosno u Srbiju, što je uz ponavljane analize i nove nabavke stvaralo dodatne troškove fabrici.

Naš izvor ističe i da je fabrika “Marbo” koja je godinama proizvodila čips i slične popularne grickalice u Laktašima, imala ranija obećanja pojedinaca iz vlasti da će im pomoći da pokrenu domaću proizvodnju krompira, te da će se “Marbu” izaći u susret kako bi lakše dolazio do potrebnih sirovina i kako bi izbjegao procedure kod uvoza. Ipak, do toga nije došlo, tako da je prema saznanjima našeg izvora, sve to zajedno dovelo do odluke o gašenju proizvodnje čipsa u Laktašima, odnosno do otpuštanja više od 100 radnika u proizvodnji.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima iz kompanije “PepsiCo”, koja je vlasnik fabrike čipsa “Marbo”, naveli su da će do kraja godine proizvodnja čipsa iz Laktaša biti preseljena u Srbiju, u mjesto Bački Petrovac, koje će postati regionalni proizvodni centar kompanije “PepsiCo” za područje zapadnog Balkana.

“Usljed nove poslovne strategije i organizacione strukture, uz efikasno upravljanje operativnim poslovanjem i pozicioniranjem kompanije s ciljem dugoročnog rasta, fabrika kompanije ‘Marbo’ d.o.o u Laktašima, kod Banjaluke, biće rekonstruisana u centralni distributivni centar za cijelo tržište BiH”, rekli su u kompaniji “PepsiCo”. Prema njihovom saopštenju, ova kompanija će nastaviti sa prodajom i distribucijom u BiH, a sektori logistike i prodaje, kao i dio drugih administrativnih funkcija, ostaće u Laktašima, gdje će ostati zaposlena 32 radnika.

“Ostala 124 zaposlena će dobiti otpremnine na osnovu socijalnog programa. Kako smo svjesni uticaja koji će ova odluka imati na naše zaposlene, otpremnine će biti više od zakonski propisanih, a ‘Marbo’ će osigurati da zaposleni imaju dovoljno vremena da pronađu druge mogućnosti izvan kompanije ‘PepsiCo’.”, naveli su u ovoj kompaniji i dodali da će svi zaposleni u Laktašima imati priliku da se prijave za novootvorena i upražnjena radna mjesta u Magliću, u Srbiji.

“Oni će imati pravo na dodatak za preseljenje u skladu sa globalnom politikom. Ovakva reorganizacija se sprovodi s ciljem efikasnijeg rukovođenja lancem snabdijevanja i biće završena do kraja 2021. godine”, kazali su u kompaniji “PepsiCo”.

(N.Sp)