Šta su donijeli studentski protesti u Banjaluci: Rektor smijenjen, sve ostalo isto

Nijedan od zahtjeva studenata koji su izneseni na protestima u Banjaluci do sada nije u potpunosti ispunjen, iako mi je novo rukovodstvo to obećalo još prije četiri mjeseca.


– Zaposlite 100 asistenata, riješite aferu „Balaban“, ispitajte sva seksualna uznemiravanja na Univerzitetu i provjerite naučne radove profesora – zahtijevali su, između ostalog, studenti koji su početkom novembra prošle godine „zauzeli“ Rektorat Univerziteta stavivši na njega svoju zastavu.

Međutim, od tada je prošlo četiri mjeseca, studenti se više ne javljaju, a ućutala se i uprava, koja je nakon odlaska tadašnjeg rektora Milana Mataruge na sva zvona objavila da će podržati sve zahtjeve.

Koliko su u ovom bili ozbiljni nismo uspjeli saznati jer se rektor Radoslav Gajanin danima nije javljao na naše telefonske pozive, a sa Univerziteta smo dobili šture odgovore. Kako kažu, sve rade po zakonu, a jedino što su poduzeli od onog što su tražili studenti je da su primili nekoliko asistenata, te da će u martu biti raspisan konkurs za još njih 20.

Sudeći po svemu, za sada je poznato da nijedan zahtjev nije u potpunosti ispunjen; najbolji studenti nisu zaposleni na fakultetima, Balaban je i dalje radnik na bolovanju, a nije otkriven nijedan plagijat kada su u pitanju radovi profesora i asistenata.

Ugašen žar

Jedini rezultat studentskih protesta bila je ostavka Mataruge, i dolazak Gajanina, a pod upitnikom je ostalo da li su to studenti uopšte htjeli.

Ni oni se izgleda više ne sekiraju oko toga, jer od starog žara nije puno ostalo. Studenti koji su do nedavno bili željni velikih promjena u visokom obrazovanju, sada su mnogo tiši.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić rekao je da su se, po njegovom mišljenju, stvari pokrenule sa mjesta i da su procesi započeli.

– Tek u narednom periodu će se pokazati pravi efekti, a na Senatu su svi naši zahtjevi usvojeni. Afera “Balaban” je pod istragom i čekamo rezultate. Najveći uspjeh je najavljeni raspisani konkurs za asistente – istakao je Savić.

Prema njegovim riječima, treba sačekati da se vidi ko će biti izabran za rektora Univerziteta i kakav će biti njegov odnos prema započetim reformama.

Smjene

U međuvremenu, došlo je do smjene nekih od studentski predstavnika. Novi predsjednik Studenskog parlamenta Branko Trninić rekao je da se slaže sa većinom zahtjeva njegovih prethodnika, koji su izneseni na protestima.

– Smatram da neki od njih nisu najbolje definisani, ali za većinu ćemo se i mi zalagati. Posebno mislim na zapošljavanje asistenata na fakultetima i promociju našeg kadra, što ide u korist Univerziteta – pojasnio je Trninić.

Prema njegovim riječima, zahtjevi ne mogu biti formulisani u samo jednoj rečenici i moraju se definisati na bolji način. On je istakao da su i oni iznijeli određene zahtjeve.

– Naš zahtjev za izmjenu akademskog kalendara je usvojen, a takođe inicijativa novog rukovodstva je i student prodekan na svim fakultetima. Osim toga, želimo da naučno-istraživački rad podignemo na viši nivo – poručio je Trninić.

Farsa

Univerzitetski profesori sa kojima smo razgovorali rekli su da su puno više očekivali od studenata koji su se konačno pobunili. Kažu da su sada shvatili da se ništa neće promijeniti, te da ovo podgrijava ranije spekulacije o tome da je sve bilo farsa da se smjeni rektor.

Podsjetimo, bunt studenata je krenuo nakon serije tekstova u „EuroBlicu“ o referentu na Tehnološkom fakultetu Velimiru Balanu, kojeg su studentkinje optužile za seksualno uznemiravanje i da ih je tjerao da ga ljube. Poslije toga uslijedile su još ozbiljnije optužbe na njegov račun, poslije čega se uključila policija, a nedavno je slučaj preuzelo i Tužilaštvo BiH. Za sada je sve pod istragom i niko ne zna koliko će trajati.

Balaban se brani

Kako „EuroBlic“ nezvanično saznaje, u proteklih mjesec dana na Univerzitetu se konačno pojavio i Velimir Balaban.

– Balaban je na saslušanje došao u pratnji tri advokata. Međutim, i dalje nema konkretnih odluka o njegovom budućem statusu. Ono šta znamo jeste da je spreman da se brani i da iza sebe ima stručni tim – rekao je naš izvor sa Univerziteta.

(EuroBlic)

POPRAVKA ZUBA ZA OSNOVCE Tokom raspusta zubar u šest banjalučkih škola

Stomatološke usluge učenicima osnovnih škola tokom raspusta pružaju stomatološke ordinacije za učenike u OŠ “Ivo Andrić”, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Borisav Stanković”, “Zmaj Jova Jovanović”, “Branko Radičević” i “Sveti Sava”, radnim danom od 7.30 do 14.30, potvrdili su u Domu zdravlja.

PUCAO NA KOMŠIJU Potekla krv zbog bunara

Novica Šešum (65) uhapšen je preksinoć jer je pucao na komšiju Sašu Matoša (49) u dvorištu njegove kuće u banjalučkom naselju Kuljani, a tome je, kako saznajemo, prethodila svađa zbog bunara za vodu.