Politika 26.10.2021.

Stanić: Moguć bojkot posebne sjednice Parlamenta

ČITANJE: 2 minute

Poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske najavljuju mogućnost bojkta sutrašnje posebne sjednice parlamenta na kojoj je predviđeno izjašnjavanje o odlukama i zaključcima Predsjedništva BiH koji su štetni po vitalne interese Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Miladin Stanić pozvao je predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića da poslanicima opozicije “omogući demokratski pristup i odnos u Narodnoj skupštini” ili će oni bojkotovati takve sjednice ili praviti neke druge performanse.

Stanić je, nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma u Banjaluci, rekao novinarima da opozicija “neće dozvoliti da neko bude biran, a da nema pravo obraćanja u parlamentu Republike Srpske”.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak tvrdi da je sjednica skupštinskog Kolegijuma “pokazala da vlast želi da zbrzi ovu priču” i da “onemogući opoziciju da kaže svoj stav”, te najavio da će PDP vidjeti da li će pod ovakvim uslovima učestvovati u radu sjednice.

“Apsurdno je da srpski član Predsjedništva BiH predlaže poslanicima da pod jednom tačkom dnevnog reda diskutuju o otvaranju ruskog Konzulata u Banjaluci, o sporazumima o razmjeni tajnih podataka sa Turskom, o sporazumu o graničnim prelazima sa Hrvatskom, te o sporazumu o digitalizaciji arhivske građe između zemalja bivše Jugoslavije”, smatra Crnadak.

Šef poslaničkog kluba DNS-a Duško Ivić rekao je da će poslanici DNS-a razmisliti da li će sutra učestvovati u radu posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

“Imam osjećaj da pozicija želi da održi sjednicu parlamenta Republike Srpske bez opozicije”, kaže Ivić.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da sutra bude održana posebna sjednica parlamenta, a predloženim dnevnim redom je predviđeno izjašnjavanje o odlukama i zaključcima Predsjedništva BiH koji su veoma štetni po vitalne interese Republike Srpske, odlučio je danas Kolegijum parlamenta.

Sjednica je zakazana na zahtjev srpskog člana Predsjedištva BiH Milorada Dodika.

Na predloženom dnevnom redu je izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju Zaključaka i Odluka Predsjedništva BiH, usvojenih na 22. redovnoj sjednici održanoj 18. oktobra, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

(Srna, E.M)