Sport 03.12.2022.

Stojković: Јeste rezultatski neuspeh, ali igračima nemam šta da zamerim

ČITANJE: 3 minute

Selektor srpskih fudbalera Dragan Stojković Piksi rekao je da su “orlovi” u Kataru doživjeli rezultatski neuspjeh, ali je čestitao svojim igračima na pruženom maksimumu. Piksi je optimista i za kraj je poručio: Bićemo bolji, idemo na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj!

Dragan Stojković Piksi rekao je za RTS da je ponosan na svoje igrače uprkos porazu od Švajcarske u ključnom meču za plasman u osminu finala Mundijala.

– Generalno, nije se moglo više očekivati. Postoje neki razlozi koji su opravdani. Da biste igrali Svetsko prvenstvo, morate kao ekipa da budete spremni fizički 100 odsto. Neki igrači su bili van utakmica zbog povreda nekoliko meseci. Igrači su dali maksimum, nemam šta da im zamerim – rekao je selektor Srbije za RTS.

Selektor smatra da je prvo poluvrijeme protiv Švajcarske odigrano korektno, ali da su napravljene greške koje ne smiju da se dešavaju.

– Prvo poluvreme smo odigrali dosta korektno, uspeli smo da okrenemo rezultat u našu korist. Izjednačenje na minut-dva do poluvremena ne smije da se dešava. Morali smo da budemo pametniji, iskusniji. Dosta naivno smo vratili psihološku prednost Švajcarskoj – rekao je Piksi.

Piksi smatra da su “orlovi” doživjeli rezultatski neuspjeh, ali nema šta da zamjeri igračima.

– Јeste razočaranje. Ali, kad pogledate srpski fudbal generalno, učestvovanje na Svetskom prvenstvu je ogroman uspeh. Imali smo perfektan kvalifikacioni ciklus, gde smo zasluženo bili prvi u grupi, pobedili Portugaliju i našli se u Dohi. Postoji vreme kada vas hvale, ali i vreme kada dođe do neuspeha. Ovo jeste rezultatski neuspeh, ali igračima nemam šta da zamerim. Sa svim problemima koje smo imali, borili su se do kraja. Ali, za ovaj nivo fudbala je to nedovoljno – poručio je Piksi.

Selektor se još jednom dotakao zdravstvenog stanja igrača.

– Pogledajte Nemačku, Dansku, Urugvaj, koji su završili takmičenje. U ovom zdravstvenom stanju u kojem su bili igrači mogu samo da im čestitam što su pružili maksimum. Treba biti dostojanstven i u porazu, zato sam čestitao Švajcarskoj na zasluženom prolazu – rekao je Piksi.

Slijedi veliki posao, a naredni cilj je plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj za dvije godine.

– Moramo da korigujemo neke stvari. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinju već u martu, a mi želimo da budemo u Nemačkoj 2024. godine Kontinuitet na velikim takmičenjima jedan je od ciljeva reprezentacije – istakao je Piksi.

Piksi je zahvalio i na velikoj podršci navijačima prije i tokom Mundijala u Kataru.

– Veliki broj ljudi je došao da nas podrži. Ipak je ovo fudbal. Ekipa je dala svoj maksimum, u stanju u kojem se nalazila. Podrška je bila velika, mora tako da se nastavi bez obzira na rezultat. Ponosan sam što smo u poslednjih godinu i po dana podigli srpski fudbal. Kritika će biti i treba da ih bude. Prihvatiću ih na dostojanstven način. U sportu morate da naučite i da pobeđujete i da gubite. Ali, moramo da izvučemo pouke, greške ćemo da izmenimo u narednom periodu – naveo je Piksi.

Bez obzira na sve, Piksi je optimista i šalje jasnu poruku:

– Bićemo bolji i kvalifikovaćemo se za Evropsko prvenstvo – naglasio je selektor Srbije.

On je ponovio da ostaje selektor Srbije.

– Da li nastavljam? Naravno, već od marta nas očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo na kojem nismo bili 24 godine. Želimo plasman na EP i nadam se da će svi igrači biti zdravi i spremni – istakao je Piksi.

(N.M.)