Vijesti 28.02.2017.

Stolar Mile izrađuje i poklanja bebi-stolice širom Srbije, a evo šta je uradio za porodicu iz Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Stolar i humanitarac iz Rakovca kod Novog Sada, Milorad Jurković, promijenio je živote trinaestoro Savanovića iz zaseoka Pejzić polje u Potkozarju ispunivši im želju.

Milorad je u nedelju prešao 700 kilometara da bi ovoj porodici poklonio ono za čime su svi žudjeli – jednu običnu kravu.

Jurković, poznatiji kao stolar Mile, kaže da se još davno upoznao sa porodicom koja ima deset mališana, te da ih je jednom posjetio i odnio im drvenu stolicu za hranjenje beba, kakve izrađuje u svojoj radionici i poklanja novopečenim roditeljima.

– Tada sam video da teško žive, ali da se snažno bore. Željko, otac djece, nikada nikome ne kuka da mu nešto treba, ali nema posao, radi kao sezonac. Djeca su me oduševila. Kada sam pričao sa njima, niko nije želio kompjuter ili mobilni telefon, nego kravu, da imaju mlijeka – priča Mile.

Kako kaže, nakon nekoliko mjeseci pozvao ih je da pita kako su, a tada je saznao i da im se želja još nije ostvarila. Mile je ubrzo uz pomoć dobrih ljudi sakupio novac za kravu i u nedjelju prvo otišao u Prijedor, gdje ju je kupio, a zatim je i dovezao u dom Savanovića.

– To je za njih bila velika sreća. jDeca su trčala okolo i vikala stigla krava, a sada će dnevno imati bar deset litara mlijeka, što im je dovoljno, a kasnije možda dobiju i tele – kaže Mile i dodaje da su Savanovići za „poklon“ spremili i štalu i sijeno.

Trinaestočlana porodica Savanović inače teško živi. Imaju desetoro djece, najstarije ima 13 godina, a najmlađi su dvomjesečni blizanci. Željkovoj supruzi Suzani, nakon što je rodila blizance, otkazala su oba bubrega, što im je utoliko otežalo borbu za potomstvo.

Oni inače svaki dan moraju i da idu po vodu na izvor, pošto voda iz priključka, koji su im obezbjedili nadležni malo, malo pa nestane.

(EuroBlic)