Vijesti 22.12.2018.

STUDENTI I PROFESORI U FIRMAMA Fakulteti zajedno u ideji osnivanja univerzitetskih preduzeća

ČITANJE: 3 minute

Za pokretanje univerzitetskih preduzeća za sada su zainteresovani Medicinski, Poljoprivredni, Tehnološki, Filozofski, Šumarski, Pravni, Fakultet fizičkog vaspitanja i Fakultet političkih nauka.

Vođeni primjerima dobre prakse sa novosadskog Univerziteta, i na Univerzitetu u Banjaluci upustili su se u priču oko formiranja sopstvenih firmi.

U univerzitetskim preduzećima bilo bi, kažu, mjesta za sve, i za studente i za profesore. Ova inicijativa je pokrenuta prije nekoliko mjeseci, a oformljen je i tim za istraživanje opravdanosti osnivanja takvih preduzeća.

Kako kaže Predrag Govedarica, viši stručni saradnik u Centru za preduzetništvo i transfer tehnologija, u početku, ne mora odmah biti oformljen veliki broj preduzeća ali je bitno da to budu preduzeća koja će zaista donositi prihode.

Ideja je i da budući akademci imaju koristi kroz obavljanje prakse i razne radne angažmane.

– Nekada je dobro radio studentski servis ali sada ne možete da organizujete nešto u tom obliku, da studenti obavljaju određene poslove, i na prvom sastanku smo razgovarali o širokom spektru ideja kako cijelu ovu priču realizovati. Od svih organizacionih jedinica, interesovanje su pokazali predstavnici Medicinskog, Poljoprivrednog, Filološkog, Tehnološkog, Pravnog, Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta i Fakulteta političkih nauka. Vjerujem da će, kako budemo odmicali u tim akcijama, i ostali fakulteti, posebno Ekonomski biti zainteresovani da proširimo ovaj tim- ističe on.

Jedine prepreke za formiranje univerzitetskih preduzeća mogu biti pravno-administrativne prirode.

– Birokratija kod nas nerijetko predstavlja kočnicu, pa je i ovdje jedan od prvih kamena spoticanja jer je još pitanje koji su to modeli preduzeća koji mogu raditi u sklopu univerziteta, kakva će biti njihova vlasnička struktura, kakav prostor treba ponuditi firmama i kompanijama koje bi bile u okviru Univerziteta i to ćemo razmatrati u narednim koracima- kaže Govedarica, dodajući da će aktivnosti intezivirati iduće godine, odmah nakon praznika.

Prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Zoran Vasiljević koji je i prisustvovao prvom sastanku tima za osnivanje preduzeća, lično podržava ovu ideju jer smatra da bi egzistiranje ovakve vrste privrednih društava moglo biti od izuzetne koristi kako za sve fakultete, tako i za Univerzitet u cjelini, posebno u smislu njegovog samofinansiranja.

– Potrebno je samo pronaći modalitet, Univerzitet je javna ustanova edukativnog karaktera i njen kapital je državni. Zakon o visokom obrazovanju ne navodi mogućnost osnivanja javnih preduzeća od strane univerziteta, ali je ni ne zabranjuje. U svakom slučaju, mislim da je potrebno sprovesti dodatne analize i pronaći modalitet koji nije suprotan karakteru Univerziteta i prirodi njegove djelatnosti, a koji bi upravo bio u funkciji njenog unapređenja tako što bi se sav ostvareni profit koristio za te svrhe. Ovakva praksa uostalom nije nepoznata i u okruženju- zaključio je Vasiljević.

Medicinski prednjači

– Iskeno  se nadamo da ćemo uspjeti da pokrenemo par univerzitetskih preduzeća, koja će da rade i posluju u plusu, da ćemo im moći obezbijediti prostorne, tehničke i ljudske kapacitete za pomoć i podršku prilikom osnivanja. Do sada na Univerzitetu najbolje radi Medicinski fakultet sa svojim uslužnim djelatnostima kao što je dentalna klinika koja je prepoznatljiva u cijeloj Srpskoj- precizirao je Predrag Govedarica.

(Srpskainfo)