STUDENTI NEZAINTERESOVANI Odgođeno predavanje Kormakove i Vigemarka u Banjaluci

Predavanje koje su ambasador SAD u BiH Morin Kormak i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark trebalo da održe studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci otkazano je zbog nezainteresovanosti studenata, potvrđeno je Srni u rukovodstvu ovog fakulteta.

Predavanje je trebalo da bude održano sutra, ali je otkazano poslije saznanja da studenti nisu zainteresovani da mu prisustvuju.

Prodekan za nastavu banjalučkog Ekonomskog fakulteta Saša Petković potvrdio je Srni da je predavanje otkazano.

“Morali smo da otkažemo predavanje iz prostog razloga što ne možemo obezbijediti dovoljno prisustvo studenata, s obzirom na to da su u jeku ispitni rokovi. Studenti dođu, polažu ispite i odlaze kući. Ne možemo im mi narediti da dođu na predavanje. Predložili smo da predavanje bude organizovano u oktobru ukoliko oni budu zainteresovani”, istakao je Petković.

On je podsjetio da je predavanje načelno dogovoreno u avgustu, a definitivno potvrđeno prošle sedmice.

Sagovornik Srne sa Ekonomskog fakulteta kaže da za mnoge profesore nije iznenađenje da studenti nisu zainteresovani za predavanje Kormakove.

“Ne može se iz ove priče isključiti činjenica da su SAD uvele sankcije profesoru Ekonomskog fakulteta Nikoli Špiriću. Špirić je izuzetno cijenjen i među studentima i među kolegama i stoga je jasno da ukoliko za njega nema mjesta u Americi, ni studenti ne žele američkog ambasadora na fakultetu. Osim toga studenti su između ispita i američkog ambasadora jasno odabrali šta im je prioritet”, rekao je jedan od profesora Ekonomskog fakulteta.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica rekao je ranije Srni da su sankcije koje su SAD uvele Špiriću svojevrsna presuda bez suđenja i da je ta odluka antidemokratska i antiamerička, te da predstavlja direktno miješanje Amerike u predizbornu kampanju koja je u toku u BiH.

SAD su 10. septembra uvele sankcije Špiriću, a iz Stejt departmenta je tada saopšteno da je ta odluka donesena “zbog njegove umiješanosti u korupciju”.

(Srna)

GRADSKI ODBOR SNSD-a: Otvoren proces unutarstranačkih izbora

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Igor Radojičić rekao je da sa današnjom sjednicom ovaj odbor počinje novi ciklus priprema za naredne izbore, ali i djelimičnu reorganizaciju gradske organizacije. Radojičić je rekao novinarima pred početak sjednice Gradskog odbora da je raspisan proces unutarstranačkih izbora u više od 90 mjesnih odbora, od ukupno 257. On je najavio

REVANŠ: Borac remizirao sa Slogom u Doboju, plasirao se u polufinale Kupa BiH

Rukometaši Borac Mtela obezbijedili su plasman u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine. U revanš utakmici remizirali su protiv Sloge 23:23 u Doboju, pa su sačuvali plus 4 iz prvog meča u Banjaluci. Sjajan derbi u Doboju! Sloga i Borac su u punoj dvorani nošeni navijanjem „Vojvoda „ i Lešinara“ pružili veoma borben meč. Dobojlije su

Potpisan ugovor o koncesiji, ERS kreće u gradnju hidroelektrana “Foča” i “Paunci”

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i vršilac dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su danas u Banjaluci Ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini, čija je vrijednost oko 245 miliona evra. – Procijenjena instalisana snaga hidroelektrane „Foča“ je 44,15 megavata, a

“VRIJEDNOSTI KOJE ĆE UVIJEK TRAJATI” U Banjaluci obilježen Dan socijalne pravde

Povodom Svjetskog dana socijalne pravde, Socijalistička partija organizovala je javno predavanje na temu “Socijalna pravda i kriza ljevice”, koje je održano u konferencijskoj Sali hotela “Jelena” u Banjaluci.  Predavači su bili doktor socioloških nauka Nemanja Đukić, doktor političkih nauka Vlade Simović, doktor ekonomskih nauka Zoran Lukić i master politikologije Davor Strika. Predavanju je pored velikog