Vijesti 06.02.2019.

SUĐENJE SPECIJALCIMA: Janjuz ponovo zaćutao u sudnici

ČITANJE: 3 minute

Goran Janjuz iz Kozarske Dubice, svjedok Republičkog tužilaštva, ni danas nije htio da priča tokom suđenja optuženim pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a RS i njihovom saradniku.

On je u banjalučkom Okružnom sudu kažnjen sa 3.000 KM jer nije odgovarao na pitanja tužiteljke Živane Bajić, prethodno rekavši da se boji za svoj život i da ostaje pri onome što je ranije rekao. Podsjećamo da je ćutao i na suđenju krajem novembra prošle godine

Ovo je treće suđenje bivšim specijalcima Goranu Parašu (30, Aleksandru Popoviću (32) i Vladanu Maliću (35) i njihovom saradniku Olegu Bandi (33), koje terete za filmsku pljačku transporta novca UniCredit banke na autoputu Banjaluka – Gradiška. Tada su optuženi iz blindiranog kombija ukrali 616.548 KM.

Zbog današnjeg ćutanja Janjuza, takođe bivšeg pripadnik Specijalne policije MUP-a, Bajićeva je pročitala njegovu izjavu koju je dao tokom istrage.

Tada je Janjuz priznao da je znao za pomenutu pljačku i da su to uradili optuženi, koji su kod njega sakrili zeleni audi, u kojem je bilo i oružje, te da je od Paraša za to dobio 5.000 evra.

Svjedok nije odgovarao kada ga je tužiteljka upitala da li je potpisao tu izjavu, a nije odgovorio ni sudiji Snježani Kudrić, koja ga je upozorila da za to može biti kažnjen i otvoreno upitala zašto ćuti, te da kaže koga se boji. Nakon toga mu je izrekla kaznu.

Branilac Jasminka Jovišević istakla je da je Janjuz u isto vrijeme bio i osumnjičeni i svjedok, a nije imao imunitet kada je dao izjavu. Janjuz je, podsjetimo, s Tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice za učešće u ovoj pljački i u prvostepenom postupku svjedočio je protiv optuženih. Osuđen je na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, što je i odslužio.

Radnici Agencije “Sektor sekjuriti” koji su bili u transportu opljačkanog novca Uroš Tolimir, Milorad Milutinović i Darko Stupar danas su posvjedočili da je prije pljačke pukla guma na vozilu kojim su transportovali novac.

Takođe, nisu mogli tačno reći šta je bilo s koferima u kojima je bio ukradeni novac.

Joviševićeva je rekla da su na transportu novca i obezbjeđenju UniCredit banke radili ljudi koji nisu obučeni, jer je riječ o konobarima i automehaničarima koji su za sedam dana završili obuku za obezbjeđenje. Istakla je da ti radnici koji su svjedočili ne znaju ili neće da kažu kako izgleda blinda i šta je s koferima iz kojih je, prema optužnici, uzet novac.

Četvorka je dva puta osuđivana u Okružnom sudu Banjaluka zbog pljačke novca iz kombija Agencije “Sektor sekjuriti”, a obje presude ukinuo je Vrhovni sud RS.

Posljednjom presudom bili su osuđeni na 40 godina zatvora, a nakon ukidanja Vrhovni sud RS je slučaj vratio na novo suđenje novom vijeću.

(Nezavisne)