Vijesti 27.02.2018.

“Sumrak saga” kod Gradskog mosta

ČITANJE: 1 minuta

Artiljerijska kasarna najugroženiji je objekat tvrđave Kastel koji nažalost ne uspijeva da odoli zubu vremena.

Smještena kod Gradskog mosta kao svjedok davne prošlosti ova stara kasarna nemilice propada i ne nazire se rješenje njene sudbine.

Plan za rekonstrukciju Kastela postoji, ali novca za kasarnu nema. Izgradnja hotela koji je predviđen na urušenom dijelu moraće sačekati bolje dane.

“Novca iz fondova EU nema, a grad iz svog budžeta nije u mogućnosti da obezbijedi sredstva za obnovu. Tražili smo i investitore, ali zaintersovanih za ulaganja nema”, rekli su nam u Gradskoj upravi.

Za rekonstrukciju čitave tvrđave Kastel potrebno je oko 50 miliona maraka.

“Artiljerijska kasarna je sigurno jedan od najinteresantnijih dijelova tvrđave i mogla bi se koristiti u različite namjene, kada bi bila rekonstruisana. Za te radove bi trebalo oko deset miliona KM i to je novac koji grad trenutno ne može da izdvoji”, rekli su ranije u Gradskoj upravi.

Oronuli objekat u sklopu Kastela u prošlosti je bio radionica i služio je za izradu topova, đuladi, pušaka i baruta, a izgrađen je na početku 18. vijeka.

Na tom mjestu je 1865. godine izgrađena postojeća zgrada i tada je služila kao kasarna i vojna bolnica. Poslije Drugog svjetskog rata adaptirana je za potrebe Muzeja Bosanske Krajine, ali je ponovo oštećena u zemljotresu 1969. godine.

Graditelj objekta nije poznat, ali se svojim izgledom i stilskim karakteristikama svstava u vojne objekte kakvi su građeni krajem 19 vijeka.

Pogledajte kako izgleda ovaj objekat i njegovo okruženje: