Vijesti 05.02.2016.

Susret pape i ruskog patrijarha, prvi put poslije hiljadu godina

ČITANJE: 2 minute
papa
Papa Franjo i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastaće se na Kubi 12. februara, što je prvi sastanak jednog pape i ruskog patrijarha u istoriji.

Poglavari dvije najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u svijetu i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je iz Vatikana i Moskve.

Kiril, patrijarh moskovski i cijele Rusije sastaće se sa papom Franjom na Kubi saopštio je predsjednik službe Ruske crkve za spoljne odnose mitropolit Hilarion novinarima.

-Imajući u vidu posjetu patrijarha Latinskoj Americi od 11. do 22. februara i papinu planiranu posjetu Meksiku u isto vrijeme, odlučeno je da se sastanak održi na Kubi- rekao je on, prenosi TASS.

Havana je prva stanica patrijarhove latinoameričke turneje.

Tokom istorijskog sastanka biće razmotren problem progona hrišćana na Bliskom istoku i u drugim regionima, najavio je mitropolit.

-Pitanje progona hrišćana biće centralna tačka ovog sastanka- rekao je Hilarion.

Vijest o susretu istovremeno je objavio i Vatikan.

Sastanak pape Franje i patrijarha Kirila održaće se na aerodromu u Havani, saopštio je portparol Vatikana Federiko Lombardi, prenosi AP.

On je naveo da će papa boraviti u Meksiku od 12. do 18. februara i da će se na odlasku u Meksiko zaustaviti na Kubi kako bi se sastao sa patrijarhom Kirilom.

Sastanak pape i Kirila planiran je već duže vrijeme. Papa Franja 2014. godine izrazio spremnost da se sretne sa Kirilom rekavši da će “doći gdje god on bude želio, samo neka ga pozove.”

Prvi susret poglavara katoličke i pravoslavne crkve poslije šizme 1054. godine doživljava kao prvi veliki korak u prevazilaženju gotovo hiljadugodišnjeg rascjepa.

Odnosi dvije crkve bili su hladni stotinama godina upravo zbog nasljeđa Velike šizme, odnosno međusobnih optužbi i uzajamne ekskomunikacije koji su uslijedili.

Odbijanje pravoslavne crkva da prihvati primat rimokatoličkog pape dugo je bilo najveća prepreka približavanju, a odnosi su u poslednje vrijeme bili posebno zategnuti i zbog sukoba u Ukrajini, navodi AFP.

Papa Franjo je od dolaska na čelo katoličke crkve kao prioritet postavio poboljšanje odnosa između katolika i drugih hrišćanskih religija, uključujući protestante.

On je najavio da će u oktobru posjetiti Švedsku i prisustvovati ekonomskoj službi povodom 500 godina Protestantske reformacije u Evropi.

(Agencije)