Susret pape i ruskog patrijarha, prvi put poslije hiljadu godina

papa

Papa Franjo i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastaće se na Kubi 12. februara, što je prvi sastanak jednog pape i ruskog patrijarha u istoriji.

Poglavari dvije najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u svijetu i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je iz Vatikana i Moskve.

Kiril, patrijarh moskovski i cijele Rusije sastaće se sa papom Franjom na Kubi saopštio je predsjednik službe Ruske crkve za spoljne odnose mitropolit Hilarion novinarima.

-Imajući u vidu posjetu patrijarha Latinskoj Americi od 11. do 22. februara i papinu planiranu posjetu Meksiku u isto vrijeme, odlučeno je da se sastanak održi na Kubi- rekao je on, prenosi TASS.

Havana je prva stanica patrijarhove latinoameričke turneje.

Tokom istorijskog sastanka biće razmotren problem progona hrišćana na Bliskom istoku i u drugim regionima, najavio je mitropolit.

-Pitanje progona hrišćana biće centralna tačka ovog sastanka- rekao je Hilarion.

Vijest o susretu istovremeno je objavio i Vatikan.

Sastanak pape Franje i patrijarha Kirila održaće se na aerodromu u Havani, saopštio je portparol Vatikana Federiko Lombardi, prenosi AP.

On je naveo da će papa boraviti u Meksiku od 12. do 18. februara i da će se na odlasku u Meksiko zaustaviti na Kubi kako bi se sastao sa patrijarhom Kirilom.

Sastanak pape i Kirila planiran je već duže vrijeme. Papa Franja 2014. godine izrazio spremnost da se sretne sa Kirilom rekavši da će “doći gdje god on bude želio, samo neka ga pozove.”

Prvi susret poglavara katoličke i pravoslavne crkve poslije šizme 1054. godine doživljava kao prvi veliki korak u prevazilaženju gotovo hiljadugodišnjeg rascjepa.

Odnosi dvije crkve bili su hladni stotinama godina upravo zbog nasljeđa Velike šizme, odnosno međusobnih optužbi i uzajamne ekskomunikacije koji su uslijedili.

Odbijanje pravoslavne crkva da prihvati primat rimokatoličkog pape dugo je bilo najveća prepreka približavanju, a odnosi su u poslednje vrijeme bili posebno zategnuti i zbog sukoba u Ukrajini, navodi AFP.

Papa Franjo je od dolaska na čelo katoličke crkve kao prioritet postavio poboljšanje odnosa između katolika i drugih hrišćanskih religija, uključujući protestante.

On je najavio da će u oktobru posjetiti Švedsku i prisustvovati ekonomskoj službi povodom 500 godina Protestantske reformacije u Evropi.

(Agencije)

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum

SZO suspendovala testiranje hidroksihlorokina

Svjetska zdravstvena organizacija suspendovala je danas iz bezbjednosnih razloga testiranje lijeka za malariju hidroksihlorokina za pacijente oboljele od virusa korona, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus. Američki predsjednik Donald Tramp i drugi zvaničnici pominjali su hidroksihlorokin kao mogući lijek protiv virusa korona. Tramp je naveo da preventivno uzima lijek. – Izvršna grupa sprovela

Otkriveno gdje se krio Siniša Šakić

Siniša Šakić, zvani Kinez, za kojim je raspisana potjernica nakon što je ubijen Slaviša Ćulum u Banjaluci, danas je uhapšen na graničnom prelazu Donja Gradina.  Kako nezvanično saznaje ATV, Šakić se nalazio na području Gospića. Saznaje se i da je Šakić došao pješke do graničnog prelaza iz pravca Hrvatske. On nije pružao otpor prilikom hapšenja. Pripadnici