Vijesti 02.04.2017.

Svako drugo dijete u Banjaluci nevakcinisano

ČITANJE: 3 minute

Sve je više roditelja u BiH koji odbijaju vakcinaciju djece ili su u dilemi šta da učine, dok pristalice vakcine i doktori ističu da je ona bezbjedna i da predstavlja jedno od najvećih otkrića 20. vijeka.

Smatram da su vakcine otrov, a ne nešto što će pomoći djeci da ih sačuva od bolesti. Kad bi ljudi više bili edukovani o nuspojavama vakcina, više bi se zamislili. Vakcine sadrže živu, aluminijum i formaldehide koji nikako ne bi smjeli biti u krvotoku, a mi bebe izlažemo tome. Dugo godina i sama pratim istraživanja o vakcinama i potpuno sam sigurna da sam donijela ispravnu odluku o nevakcinisanju svoje djece. Zašto na svakoj bočici vakcine piše da se proizvođač odriče odgovornosti? Ako vakcine sprečavaju bolesti, zašto uopšte braniti nevakcinisanoj djeci da idu u vrtić ako su vakcinisana djeca imuna”, rekla nam je Lidija Lj. iz Banjaluke, majka dvoje djece. Ona je istakla da nije imala probleme prilikom upisa u školu.

Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS, ističe veliku važnost vakcina u borbi protiv teških bolesti.

“Sve bolesti protiv kojih vakcinišemo djecu u RS su, ili toliko teške da mogu izazvati invaliditet, čak i smrtne ishode, znači, teške posljedice, ili se javljaju u masovnom obliku kada opet prave veliku štetu”, navodi Aćimovićeva.

Kaže da se inače u Institutu suočavaju sa problemom vakcinisanja MMR vakcinom (štiti od tri virusne bolesti  morbila, rubele i mumpsa), ali da je prošle godine dosegao vrhunac.

“Ovo sve rezultovalo je lošim obuhvatom vakcinacije. Da bismo bili zaštićeni kao društvo i da se ne bi vratile bolesti koje su već istorija, obuhvat u RS mora biti 95 odsto, a tokom prošle godine on je iznosio 74 odsto, s tim da imamo regije sa obuhvatom vakcine od 50 odsto. U Banjaluci je svako drugo dijete nevakcinisano, što ostavlja ogroman prostor da nastane epidemija”, rekla je Aćimovićeva za NES radio.

Naglašava da ovo nisu bezazlene bolesti i da je u Rumuniji od epidemije umrlo 17 djece.

Objavljene tvrdnje raznih udruženja po društvenim mrežama da postoje sudske presude kojima je potvrđena veza između MMR vakcina i razvijanja autizma kod djece, u Instituta za javno zdravstvo RS ocjenjuju kao neistinu. Stručnjaci smatraju da oni svoje tvrdnje baziraju na jednom, kasnije se utvrdilo, lažnom istraživanju iz Engleske, a presude donesene na osnovu ove studije su kasnije pobijene.

Bila sam u velikoj dilemi da li sinčića da vodim na vakcinaciju, i na kraju sam odlučila da ipak to učinimo. Muž i ja smo takođe primali vakcine kao mali i nikakve posljedice nismo imali, a hvala Bogu, nismo se kasnije ni razbolijevali od teških bolesti, što su možda vakcine spriječile”, rekla je Mira L. iz Bijeljine.

Za svu djecu u RS obavezna je vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti, što je definisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji. Djeca se ne vakcinišu samo ako postoje trajne kontraindikacije za primjenu neke vakcine.

“Revakcinacija MMR vakcinom se obavlja kada dijete ima šest godina odnosno pred upis u osnovnu školu, i tada je dijete kompletno zaštićeno”, navodi Aćimovićeva.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje kaznene odredbe u slučaju nepoštovanja odredaba o obaveznoj vakcinaciji koje do sada nisu primjenjivane.

Pravilnik o imunizaciji protiv zaraznih bolesti propisuje da je prilikom upisa djeteta u vrtić ili školu obavezno priložiti dokaz nadležnog doma zdravlja da je dijete uredno vakcinisano, odnosno, ako nije vakcinisano, da postoje trajne kontraindikacije za vakcinaciju protiv određene zarazne bolesti.

(Nezavisne)