SVETLANA BOJKOVIĆ: Među ulogama koje su mi drage je i “Gospođa ministarka”, koju u NPRS igram 13 godina

Nijedna uloga nije promenila moj život. Imam, srećom, dosta uloga koje su mi drage, a jedna od njih je, svakako, Nušićeva “Gospođa ministarka”, koju već 13 godina igram u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. Od uloga koje su me tokom godina sustizale, nisam ni stizala da poželim neke uloge.

Kazala je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” glumica Svetlana Bojković. Slavna glumica je progovorila o ulogama, privatnom životu, te položaju umjetnosti u današnjem vremenu.

Kada pogledate Vašu kompletnu karijeru, šta Vam prolazi kroz glavu? Na šta ste najponosniji?

Ne mogu reći da sam ponosna. Pre bih rekla da sam zadovoljna i mirna što sam čvrsto opstala ovoliko godina, a da sam uspela da sačuvam svoju svežinu i radost.

Gdje se, po Vama, nalazi i čemu služi umjetnost u 21. vijeku?

U svakom veku umetnost je neophodna kao duhovna hrana. Naravno, ima dosta lutanja, pomodarstva i površnosti, ali toga je bilo uvek. To ne treba da zabrinjava, jer se za umetnost uvek mora boriti. Njeno seme je, ipak, neuništivo.

Ima li umjetnik jednak uticaj kao nekada i da može da utiče na masu, ili se ipak zadržava na promjeni individue?

Mislim da umetnik ne može da utiče na masu. Tu ulogu su, nažalost, preuzeli političari, svojim, već dobro poznatim sredstvima. Ali, umetnik sigurno utiče na duhovnost onih koji ga prepoznaju, a to nije malo.

Koji je najveći problem kulture kod nas? Postoji li neka duhovna vertikala kojoj bismo trebalo da se okrenemo u ovim vremenima?

U ovim vremenima je jako mnogo prepreka i korova oko duhovne vertikale, pa se vrlo mudro i uporno moramo boriti da kultura pobedi komercijalu, koja svojom površnošću i često neukusom preplavljuje tržište.

U regionu se u posljednje vrijeme snimaju kvalitetne serije, pratite li ih i kakvo je Vaše mišljenje o njima?

Danas se snima više nego ikad. Ima dosta nekvalitetnog, ali i, zaista, kvalitetnog rezultata. Od onoga što sam gledala u poslednje vreme, dobre su serije “Koreni”, “Jutro će promeniti sve” i “Žigosani u reketu”.

Čime se bavite u slobodno vrijeme? Šta volite da slušate, čitate i gledate?

Dosta čitam, gledam predstave, filmove, strane dobre serije, slušam klasičnu muziku i družim se sa svojim prijateljima.

Sloboda izražavanja

Kako gledate na slobodu umjetničkog izražavanja? Da li je ona cilj ili sredstvo, i da li može biti kobna, te da se njome dobije suprotan efekat?

Sloboda umetničkog izražavanja, naravno, mora da postoji. Ali stvar je u tome što se u oblicima tog slobodnog umetničkog izražavanja ne može svaki proizvod proglasiti za umetničko delo. Onda bi crteži svakog deteta mogli da budu ravni Pikasu.

(Glas Srpske)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba