SVETLANA BOJKOVIĆ: Među ulogama koje su mi drage je i “Gospođa ministarka”, koju u NPRS igram 13 godina

Nijedna uloga nije promenila moj život. Imam, srećom, dosta uloga koje su mi drage, a jedna od njih je, svakako, Nušićeva “Gospođa ministarka”, koju već 13 godina igram u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. Od uloga koje su me tokom godina sustizale, nisam ni stizala da poželim neke uloge.

Kazala je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” glumica Svetlana Bojković. Slavna glumica je progovorila o ulogama, privatnom životu, te položaju umjetnosti u današnjem vremenu.

Kada pogledate Vašu kompletnu karijeru, šta Vam prolazi kroz glavu? Na šta ste najponosniji?

Ne mogu reći da sam ponosna. Pre bih rekla da sam zadovoljna i mirna što sam čvrsto opstala ovoliko godina, a da sam uspela da sačuvam svoju svežinu i radost.

Gdje se, po Vama, nalazi i čemu služi umjetnost u 21. vijeku?

U svakom veku umetnost je neophodna kao duhovna hrana. Naravno, ima dosta lutanja, pomodarstva i površnosti, ali toga je bilo uvek. To ne treba da zabrinjava, jer se za umetnost uvek mora boriti. Njeno seme je, ipak, neuništivo.

Ima li umjetnik jednak uticaj kao nekada i da može da utiče na masu, ili se ipak zadržava na promjeni individue?

Mislim da umetnik ne može da utiče na masu. Tu ulogu su, nažalost, preuzeli političari, svojim, već dobro poznatim sredstvima. Ali, umetnik sigurno utiče na duhovnost onih koji ga prepoznaju, a to nije malo.

Koji je najveći problem kulture kod nas? Postoji li neka duhovna vertikala kojoj bismo trebalo da se okrenemo u ovim vremenima?

U ovim vremenima je jako mnogo prepreka i korova oko duhovne vertikale, pa se vrlo mudro i uporno moramo boriti da kultura pobedi komercijalu, koja svojom površnošću i često neukusom preplavljuje tržište.

U regionu se u posljednje vrijeme snimaju kvalitetne serije, pratite li ih i kakvo je Vaše mišljenje o njima?

Danas se snima više nego ikad. Ima dosta nekvalitetnog, ali i, zaista, kvalitetnog rezultata. Od onoga što sam gledala u poslednje vreme, dobre su serije “Koreni”, “Jutro će promeniti sve” i “Žigosani u reketu”.

Čime se bavite u slobodno vrijeme? Šta volite da slušate, čitate i gledate?

Dosta čitam, gledam predstave, filmove, strane dobre serije, slušam klasičnu muziku i družim se sa svojim prijateljima.

Sloboda izražavanja

Kako gledate na slobodu umjetničkog izražavanja? Da li je ona cilj ili sredstvo, i da li može biti kobna, te da se njome dobije suprotan efekat?

Sloboda umetničkog izražavanja, naravno, mora da postoji. Ali stvar je u tome što se u oblicima tog slobodnog umetničkog izražavanja ne može svaki proizvod proglasiti za umetničko delo. Onda bi crteži svakog deteta mogli da budu ravni Pikasu.

(Glas Srpske)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju