Vijesti 16.05.2017.

Svetu tajnu primilo 16 mališana u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Na tradicionalnom kolektivnom krštenju u Hramu Hrista Spasitelja prvu od sedam svetih tajni juče je primilo 16 mališana, čiji su roditelji članovi Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus”.

Ovom svečanom činu, devetom po redu, pored djece i njihovih roditelja, prisustvovali su kumovi i rodbina, a nakon krštenja upriličen je i svečani ručak u prostorijama crkve Svete trojice. Kao i svake godine, tek krštena djeca dobila su od udruženja i zlatne lančiće.

– Ovo mnogo znači za roditelje koji nemaju finansijskih mogućnosti da krste djecu. Majka sam šestoro djece i na ovom kolektivnom krštenju krstila sam sina Danka od godinu i Stanislava koji ima šest godina. Zahvalni smo udruženju što nam je ovo omogućilo, jer nije lako krstiti djecu, a živjeti od dječijeg doplatka koji je 270 KM. Muž i ja ne radimo i to nam je sav prihod od kojeg živimo – rekla je Dragana Galešić iz Krupe na Vrbasu i dodala da je svu djecu krstila, te da četvoro njih školuje.

Osmogodišnji Rajko Stanivuković pohvalio se nakon krštenja da zna “Očenaš”.

– Kažu da se sa krštenjem ponovo rađamo. Mnogo sam sretan što sam sada kršten – rekao je ovaj dječak.

Njegovo otac Rade poželio mu je sretno krštenje i da dugo godina bude živ, zdrav i srećan.

– Daće Bog da dočekam da ga iškolujem, da se oženi i bude srećan u životu, kako on, tako i sva djeca svijeta. Rajko je najmlađi od moje četvoro djece. Mogu da se pohvalim da imam unuka od sedam, a sina od osam godina. Svi su kršteni. Slavimo Svetog Đurđa, naša porodica vjeruje u Boga i pravoslavlje, zato smo danas ovdje da ovaj dan provedemo u sreći i blagostanju sa svojim kumovima – kazao je Rade Stanivuković.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” Jovan Radovanović istakao je da svake godine 15. maja, povodom Međunarodnog dana porodice, organizuju kolektivno krštenje za djecu iz udruženja koja nisu krštena.

– Imamo podršku grada Banjaluke, ali i nekoliko sponzora koji nam pomažu. Svima smo zahvalni. Svake godine bar 15 djece krstimo, a priredimo i svečani ručak za oko 200 gostiju – rekao je Radovanović.

Krštenje je veliki događaj za svakog pojedinca ili porodicu. To je prva od sedam svetih tajni kojima pojedinac postaje legitimni član hrišćanske zajednice i stiče pravo na sve ostale tajne i crkvene obrede. Smatralo se da se onaj ko se krsti čisti od svih ličnih i naslijeđenih grijehova, pa je zbog toga u prošlosti bio običaj da se dijete krsti što prije.

Natalitet

Jovan Radovanović je rekao da najmlađe kršteno dijete ima godinu, a najstarije 15 godina.

– Naše udruženje “Četiri plus” u Banjaluci ima više od 600 registrovanih članova, a najbrojnija porodica ima 14 djece. Nažalost, broj članova ne raste sa godinama jer natalitet opada. To je nacionalno pitanje broj jedan i političari bi trebalo što više da razmišljaju o povećanju nataliteta – rekao je Radovanović.

(glassrpske.com)