Magazin 17.11.2017.

Svjetski dan prijevremeno rođenih beba: ”Mrvicama” posvetiti više pažnje

ČITANJE: 3 minute

Povodom Svjetskog dana prijevremeno rođenih beba UKC RS i Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvica” podsjećaju na pažnju i uslove koji su potrebni bebama koje prerano ugledaju svijet.

“U Odjeljenju patološke neonatologije u proteklih deset mjeseci 2017. godine hospitalizovano je 540 novorođenčadi. Od navedenog broja 238 je prematurnih novorođenčadi (prijevremeno rođenih beba). Najčešći zdravstveni problemi zbog kojih se djeca hospitalizuju su nedostatak kiseonika tokom porođaja, oštećenja mozga (krvarenje u mozak) i zbog oštećenja disajnog sistema”, rekla nam je Ljilja Solomun iz Klinike za dječije bolesti UKC RS.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Zvjezdana Rajkovača kaže da treba podići svijest javnosti o prijevremeno rođenoj djeci i pomoći njihovim porodicama i roditeljima.

Rajkovača je na konferenciji za novinare o obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođenih beba, rekla da je neophodno skrenuti pažnju na ovu grupu novorođenčadi.

“To su djeca, koja pri rođenju imaju svega nekoliko stotina grama, mogu stati na dlan i zbog toga je neophodno da im uz intenzivan rad medicinskog osoblja i aparata stvorimo sredinu približnu onoj u majčinom stomaku”, pojasnila je Rajkovača.

Ona je apelovala da svi koji su u mogućnosti daruju aparate za ove bebe, te da to učine u dogovoru sa Klinikom za dječije bolesti.

Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC RS Vladimir Mirošljević rekao je da 238 prijevremeno rođenih beba, predstavlja povećanje broja prematurne novorođenčadi za otprilike 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Mirošljević se zahvalio Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvica” na bezuslovnoj pomoći ovoj klinici.

On je rekao da mu je izuzetno drago kada se sretne sa odraslom djecom, koja su pri rođenju bila mala, a dostigla su sve ono što je trebalo dostići u razvoju.

Pedijatar-intenzivista u Klinici za dječije bolesti UKC-a Stojislav Konjević rekao je da su granice smrtnosti prijevremeno rođene djece pomjerene u odnosu na prije 10-15 godina i da je broj smrtnih slučajeva mnogo manji.

“I kod nas i u svijetu se primjećuje porast broja prijevremeno rođene djece, ali napredak tehnologije je učinio da čak oko 90 odsto djece rođene poslije 28 nedjelje preživi”, istakao je Konjević.

Predsjednik Udruženja “Mrvice” Danka Mirjanić navela je da ovo udruženje postoji nešto više od godinu dana i da nastoji da realizuje projekte, kako bi se pomoglo prijevremeno rođenim bebama.

Ona je rekla da je Udruženje uspjelo da majkama prijevremeno rođenih beba obezbijedi psihološku pomoć, koja im je toliko neophodna, jer se dešava da majke ove djece budu u bolnici i po tri mjeseca.

Prema njenim riječima, Udruženje je uz pomoć donatora uspješno obezbijedilo sobe za dojenje prijevremeno rođenih beba.

Od 2011. godine, 17. novembar se obilježava kao Dan prijevremeno rođenih beba i uvršten je u kalendar Svjetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svijesti o svim izazovima sa kojima se susreću prijevremeno rođene bebe i njihove porodice.

Povodom toga predstavnici udruženja ”Mrvice” danas su položili vijence na spomenik “12 beba”, u parku ”Petar Kočić” u vazduh su pušteni ljubičasti baloni, a poslijepodne je u Domu omladine otvorena izložba fotografija “Mrvice nekad i sad” i organizovana svečana priredba za mališane.

(Mondo/Foto: Vedran Ševčuk)