Magazin 29.03.2018.

TAKMIČENJE Mladi muzičari iz cijele Srpske danas i sutra u Banjaluci

ČITANJE: 4 minute

Na Republičkom takmičenja muzičkih škola Republike Srpske koje se danas i sutra održava u Banjaluci učestvuje oko 400 mladih muzičara iz cijele Srpske.

Talentovani učenici snage će odmjeriti u Koncertnoj sali Muzičke škole „Vlado Milošević“, Banskom dvoru, te u prostorijama Muzičke škole „Vlado Milošević“ u Boriku.

Damir Jovanić, direktor pomenute škole, kaže da je ulaz slobodan, pa će izvedbama mladih muzičara moći da prisustvuju svi zainteresovani građani i učenici.

– Ove godine takmičenje se odvija u disciplinama: violina, viola, violončelo, kontrabas, gitara, tambura, harmonika, klavirski duo, kamerni duo, solfeđo, harmonija i muzički oblici. U odnosu na druga takmičenja, propozicije za Republičko su mnogo zahtjevnije i svaki učenik koji uspije da se pripremi, izvođački deo znanja diže za jednu stepenicu više. Naravno, uvijek na kraju bude zadovoljne djece, kao i one koja to nisu, ali sve je to proces njihovog sazrijevanja. Na taj način oni nauče da u životu nije sve uvijek onako kako su isplanirali i zamislili. Tako da učešćem na takmičenjima od njih formiramo ličnosti koje će biti spremne da se u životu suoče sa svim situacijama i da se opet vrate na binu, da opet pokušaju i budu bolji i stiču samopouzdanje – smatra Jovanić.

U takmičenju će učestvovati oko 400 učenika, iz svih muzičkih škola na teritoriji Srpske.

Novina Republičkog takmičenja muzičkih škola RS je, kaže on, Umjetnički savjet u koji su uključeni direktori svih muzičkih škola u Srpskoj.

– To je ujedno prilika da zajedno sagledamo kompletnu situaciju, na osnovu koje možemo praviti strategije daljeg razvoja, tačnije šta trebamo da radimo da bismo još više poboljšali kvalitet muzičkog obrazovanja. Kako je Umjetnički savjet tek formiran, za početak smo usaglasili propozicije i pravilnik takmičenja. Ranije je bilo nekih nedoumica. Protekle dvije godine desilo se da zbog nedostatka podrške ovo nije bilo Republičko takmičenje. Ove godine smo, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS i Republičkog pedagoškog zavoda RS, uspjeli da ovo takmičenje vratimo na prvobitni nivo, nivo kakav i zaslužuje – ističe Jovanić.

Ove godine, objašnjava on, žiri je sastavljen od profesora koji su zaposleni u muzičkim školama širom Srpske. To je, navodi on, takođe jedna od novina.

Svaka škola će imati svog predstavnika i na taj način će imati direktan uvid kako i na koji način su takmičari ocijenjivani.

– Smatrali smo da su upravo profesori koji rade sa svom tom djecom, koji učestvuju na takmičenjima u okruženju, imaju zapažene rezultate i osvajaju nagrade, najadekvatniji. Svaka škola će imati svog predstavnika i na taj način će imati direktan uvid kako i na koji način su takmičari ocijenjivani. Neće biti prostora za zle namjere i nejasnoće – rekao je Jovanić.

Pored takmičarskog dijela programa sutra će u Crvenom salonu Banskog dvora, od 13 časova, biti održan i okrugli sto „Kritički prikaz (ne)usklađenosti nastavnog plana i programa predmeta solfeđa i vokalno – instrumentalne nastave“, a predavač će biti profesor Saša Pavlović.

Koncert pobjednika, dodijela nagrada i priznanja planirana je sat kasnije, u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Ovogodišnji učesnici takmičenja su učenici iz MŠ „Vlado Milošević“ Banjaluka, MŠ „Stevan Stojanović Mokranjac“ Bijeljina, OMŠ „Branko Smiljanić“ Gradiška, OŠ „Nikola Tesla“ Derventa, OMŠ „Markos Portugal“ Doboj, MŠ „Vojin Komadina“ Zvornik, Škola za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo, Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža“ Istočno Sarajevo, MŠ „Savo Balaban“ Prijedor, MŠ „Konstantin Babić“ Prnjavor, MŠ „Trebinje“ , MŠ „Kornelije Stanković“ Ugljevik, Osnovna muzička škola Foča, MŠ „Opus Connmusica“ Banjaluka, a gost je Umjetnička škola Bihać.

Pripreme za nove pobjede

Učenici MŠ „Vlado Milošević“ uveliko se pripremaju i za takmičenja koja slijede nakon Republičkog.

– Muzičari sa klavirskog odsjeka 20. aprila putuju u Varaždin na jedno prestižno takmičenje. Sa odsjeka harmonike mladi umjetnici učestvovaće na Međunarodnom takmičenju „Dani harmonike“ u Ugljeviku. Nakon ovog Republičkog, kao škola krećemo sa pripremom i ovogodišnjeg Međunarodnog pijanističkog takmičenja – Banjalučko bijenale, koje će i za naše učenike biti jedan veliki izazov – rekao je Damir Jovanić.

(Srpskainfo)