Vijesti 21.10.2021.

Tangram projekat: Potrebno osigurati zaštitu područja Banj brda kao turističkog proizvoda

ČITANJE: 1 minuta

Za najpopularnije banjalučko izletište Banj brdo postoji jasna i definisana vizija, o čemu je bilo riječi na sastanku radnih grupa, koji je organizovala Turistička organizacija Banje Luke.

Predstavljeno je sadašnje stanje područja, definisana vizija razvoja područja kao i pozitivna i negativna očekivanja predstavnika radnih grupa.

-Učesnici sastanka su predstavnici ključnih institucija javnog sektora, privatnog sektora, eksperti i predstavnici nevladinog sektora. Oni su izrazili zajednički stav da je potrebno osigurati zaštitu područja Banj brda kao turističkog proizvoda, poštujući principe održivog turizma i sa jasnom upravljačkom strukturom, kao i bolju povezanost i dostupnost područja. U predstojećem periodu će biti održani naredni sastanci na kojima će biti definisane ključne aktivnosti i mjere kako bi se ostvarila definisana vizija, kao i ostali segmenti akcionog plana – navodi se u saopštenju Turističke organizacije Banje Luke.

Lokalni akcioni plan za Banj brdo se priprema kao aktivnost projekta TANGRAM – Transnacionalni resursi parkova i vrtova turističkog tržišta Jadransko – Jonskog regiona.

Tiječ je o projektu koji u periodu od 1. februara 2020 do 31. jula 2022. godine implementiraju partneri iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Srbije i Grčke,  predvođeni Opštinom Monca iz Italije.

Opšti cilj projekta je izgradnja i promocija ADRION brenda u turizmu promovisanjem održive valorizacije i integracije „parkova“ u turističku ponudu kao neotkrivenih resursa, pomoću inovativnog sistema upravljanja zasnovanog na saradnji između javnog i privatnog sektora.

Projekat ima za cilj očuvanje, kapitalizaciju i inoviranje kulturne i prirodne baštine.

(E.M)