Biznis 20.02.2019.

TE “UGLJEVIK” Do kraja godine bićemo najčistija termoelektrana u regionu

ČITANJE: 2 minute

Zbog rješavanja problema zagađivanja okoline u termoelektrani (TE) „Ugljevik“ u toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova (ODG), vrijednosti oko 80 miliona evra, poručili su iz te elektrane.

Reagujući na analizu više evropskih organizacija za zaštitu životne sredine, u kojoj se navodi da TE „Ugljevik“ emituje više sumpor dioksida (SO2) nego sve njemačke elektrane na ugalj zajedno, a koju je CAPITAL objavio, u toj TE ističu da rade na rješavanju navedenih ekoloških problema.

Podsjećamo, juče su organizacije Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), Sandbag, Evropska mreža za klimatsku akciju (CAN Europe), Mreža za nadzor javnih finansijskih institucija u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE Bankwatch) i Evropa bez uglja (Europe Beyond Coal) u Briselu predstavile analizu o radu 16 termoelektrana na ugalj u zemljama Zapadnog Balkana.

„U TE „Ugljevik“ su od početka rada ovog termoenergetskog bloka svjesni problema emisije sumpor dioksida i prve studije i projekti za njegovo rješavanje su rađeni još prije rata na prostoru BiH. U realizaciju se ušlo prije nekoliko godina, a za to je dobijen kredit japanske državne agencije. Izgradnja ovog postrojenja košta oko 80 miliona evra“, navode u TE „Ugljevik“.

Dodaju da je Ugovor o izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za TE „Ugljevik“ potpisan sa konzorcijumom „Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd“ Japan i „Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe GmbH“ Njemačka i „Rudis“ 11. jula 2016. godine.

Nakon toga usvojeni su idejni i glavni projekat, ishodovana građevinska dozvola, te, tvrde, obezbijeđena velika licenca za nadzor od Vlade RS i od 7. aprila 2017. teku radovi na fazi izgradnje ODG postrojenja.

„Nakon toga ostvaren je visok procenat realizacije izgradnje, gotovo identičan ugovorom definisanom procentu napretka projekta. Na dan 31. januar 2019. godine procenat završenosti projekta je 86 odsto“, ističu u TE „Ugljevik“.

Dodaju da je 2019. godina završetka projekta, što podrazumjeva završetak radova na objektima, puštanje u probni rad, ispitivanje funkcionalnih garancija i na kraju tehnički prijem ODG postrojenja 19. decembra 2019. godine, prema Ugovoru o izgradnji.

„Takođe, prije dvije godine je završena rekonstrukcija elektrofilterskog postrojenja TE „Ugljevik“, koje je inače preduslov za normalan rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, i koje je emisiju čvrstih čestica iz termoelektrane smanjilo na 25 do 35 miligrama po normalnom metru kubnom“, naglasili su u TE „Ugljevik“ i pojasnili da je to daleko ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti od 50 miligrama po normalnom metru kubnom.

„Dakle kada do kraja godine bude pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrana „Ugljevik“ će, što se tiče emisije sumpor dioksida i čvrstih čestica, biti najčistija termoelektrana ne samo u BiH, nego i u regionu“, rekli su u TE „Ugljevik“.

Na kraju su istakli činjenicu da je pozitivna ocjena Energetske zajednice jugoistočne Evrope data za ispunjenje obaveza BiH iz Ugovora o energetskoj zajednici, u potpunosti zasnovana na aktivnostima koje preduzima RiTE „Uglјevik“.

(Capital)