Politika 21.06.2021.

Tegeltija: Јedna u nizu nepotrebnih inicijativa Turkovićeve

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je inicijativa ministra inostranih poslova Bisere Turković o izložbi u sjedištu UN u Njujorku posvećenoj, kako je navela, “genocidu u Srebrenici”, jedna u nizu nepotrebnih inicijativa iza koje ne stoje institucije BiH nego samo jedan ministar i dio ministarstva.

Tegeltija je rekao da bi domaćin kome je ta inicijativa upućena morao da ima u vidu da to nije inicijativa jedne institucije nego pojedinca.

– Tu izložbu ne mogu da pripreme institucije nego pojedinci. Lično mislim da to ne zavisi od Ministarstva inostranih poslova nego od domaćina koji treba da to organizuje i da će domaćin imati u vidu sa kime razgovara i da iza te inicijative ne stoje institucije BiH – izjavio je Tegeltija novinarima u Kostajnici.

Prema njegovim riječima, ovo je, nažalost, ovo jedna u nizu nepotrebnih inicijativa Ministarstva inostranih poslova.

On je istakao da to ministarstvo ima mnogo važnih tema za građane BiH kojima se, nažalost, ne bavi ili se ne bavi u dovoljnoj mjeri.

– Već se bavi pričom o prošlošću, o nekim svojim ličnim stavovima i pitanjima, umjesto da se bavimo pitanjima od važnosti za građane BiH, počeviši od vakcina, što bi bilo mnogo važnije da smo upotrebili tu energiju, politički uticaj, svoje putovanje, a ne da otvaramo one teme o kojima ne postoji ni minimum saglasnosti u BiH, pa ni u regionu – istakao je Tegeltija.

On je rekao da lično ne vidi razloga da domaćin prihvati takvu inicijativu.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila je, bez neophodne saglasnosti Predsjedništva BiH, pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem od njega traži da omogući održavanje izložbe u sjedištu UN u Njujorku posvećene, kako je navela u pismu, “genocidu u Srebrenici”.

Ovim Turkovićeva, zajedno sa ambasadorom BiH u Misiji Ujedinjenih nacija u Njujorku Svenom Alkalajem, priprema novi diplomatski skandal i šokantan potez, piše “Glas Srpske”.

(Srna, E.M)

Oznake: Zoran Tegeltija