Vijesti 01.03.2017.

Testiranje prvačića krajem marta

ČITANJE: 1 minuta

Testiranje djece za upis u prvi razred osnovne škole počeće krajem marta, nakon što škole naprave evidenciju budućih prvačića.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS pozivaju roditelje čija su djeca dorasla za upis da se polovinom marta jave onim školama gdje njihovi mališani pripadaju prema upisnim područjima.

– Škola evidentira djecu doraslu za upis u prvi razred koja zatim idu na ljekarski pregled, nakon čega se obavlja testiranje. Radnici stručne službe škole dogovoriće sa roditeljima termine testiranja za svakog učenika – istakli su u Ministarstvu.

Dodaju da je prilikom upisa u prvi razred potrebno ljekarsko uvjerenje izdato od nadležne zdravstvene ustanove kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu, izvod iz matične knjige rođenih i potvrda o mjestu prebivališta.

– Ako je u pitanju dijete sa smetnjama u razvoju, potrebno je priložiti nalaz i mišljenje prvostepene stručne komisije – dodali su u Ministarstvu.

U prvi razred upisuju se djeca rođena 2011. godine, kao i mališani rođeni godinu ranije, a koji nisu upisani u prvi razred u prethodnoj školskoj godini, kao i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina za koju komisija utvrdi fizičku i psihičku zrelost.

U đačku klupu u septembru će prvi put sjesti i djeca starija od šest godina, koja zbog bolesti ili drugih razloga nisu bila upisana u školu.

(Glas)