Vijesti 24.01.2022.

TIJELO PRONAĐENO U STANU: Preminuo Dragomir Babić

ČITANJE: 2 minute

Beživotno tijelo Dragomira Babića pronađeno je juče u stanu, nakon što nije odgovarao na telefonske pozive.

Termin sahrane još uvijek nije poznat, a danas bi trebalo da bude obavljena obdukcija

Kapetan 1.klase Babić Dragomir rođen 06. decembra 1966. godine u selu Jablanica, opština Gradiška, Bosna i Hercegovina.

Osnovnu školu završava u Gornjim Podgradcima, zatim mornaričkotehničku srednju vojnu školu”Maršal Tito” u Splitu. Nakon toga završava i Mornaričku Vojnu Akademiju. Po završetku akademije stiče znanje pomorskog diverzanta u pomorskom centru Divulje.

Službu započinje u Herceg Novom, garnizon Kumbor, na patrolnom brodu kao pomoćnik komandanta broda. Početkom 1992. godine dolazi u 1. bataljon vojne policije 1. Krajiškog Korpusa na dužnost komandira protivterorističko-diverzantskog voda(PT vod) koji je kasnije prerastao u četu.

Nekoliko mjeseci u drugoj polovini 1993. godine je obavljao i dužnost komandanta bataljona,u vrijeme kada je bataljon funkcionisao kao Specijalna udarna brigada Korpusa u čiji sastav su ušli još Vukovi sa Vučijaka i prijedorska jedinica kapetana Ristića, a u periodu 2-3 mjeseca prije akcije septembar 93, tako da se može reći da je bio komandant bataljona u vrijeme kada je bataljon učestvovao u jednoj od najvažnijih akcija gledajući iz ugla tadašnje situacije u društvu i vojsci kao i perspektive današnjeg vremena kada se tadašnji problemi danas najviše oslikavaju. Da je ta akcija tada završena kako je i planirana danas bi sve bilo drugačije.Nakon akcije “S-93” odlazi na dužnost komandanta bataljona za obuku mlade vojske na Manjači.

Po završetku rata 1997. godine nastavlja da radi u MUP-u RS. 1998. godine odlazi u SAD gdje završava specijalizaciju za borbu protiv terorizma. Poslije nekoliko godina rada u MUP RS osniva nevladinu organizaciju “Narodni front”.

Knjigu “Cijena istine” koja opisuje neke detalje oko akcije Septembar ‘93 kao i oko nekih saznanja do kojih je došao svojim radom u MUP RS napisao je 2020. Godine.

Ostaće upamćen kao jedan od starješina sa izuzetno velikim autoritetom. Otac je dvoje djece.

(N.S)