Politika 15.07.2020.

TIJESNA VEĆINA: Selmo Cikotić dobio podršku Komisije Predstavničkog doma BiH

ČITANJE: 2 minute

Članovi Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za imenovanje Savjeta ministara danas su na sjednici u Sarajevu dali preporuku za imenovanje Selma Cikotića, koji je kandidat SDA, za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara.

Četiri su glasa bila za, tri protiv i dva uzdržana.

Ova odluka ide na potvrđivanje u Predstavnički dom.

Članovi Komisije propitivali su danas Cikotića kao kandidata za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara o njegovim stavovima u vezi sa bezbjednosnom situacijom u BiH, njegovoj ratnoj prošlosti i planovima kako namjerava da vodi ovo ministarstvo.

Predraga Kožula iz HDZ interesovalo je kakva je uloga Cikotića bila u nestanku 23 lica hrvatske nacionalnosti tokom rata u Bugojnu, na šta je on odgovrio da za taj događaj ne snosi nikakvu odgovornost, kao ni operativna grupa takozvane Armije BiH.

Kožul je najavio da će glasati protiv imenovanja Cikotića jer mu se čini da to imenovanje “neće pomoći Savjetu ministara”.

Sašu Magazinovića (SDP) interesovali su Cikotićevi pogledi na rješavanje migrantske krize i aferu u vezi sa 3.000 lažnih viza državljanima Pakistana.

Cikotić je rekao da je pitanje migranata bezbjednosno, ekonomsko, demografsko i kulturološko globalno pitanje na koje BiH ne može sama dati odgovor.
On je dodao da ne zna šta sadrži plan prethodnog ministra bezbjednosti u pogledu borbe protiv migrantskog talasa u BiH.

Cikotić smatra da je tehnički bilo neizvodljivo davanje lažnih viza Pakistancima koji su dolazili u BiH, a ako je to neko i učinio, onda je to ozbiljan propust i prekršaj.

Prema Cikotićevim riječima, organi BiH neminovno treba da sarađuju sa partnerima iz EU i državama iz koje migranti kreću ka Evropi.

Dragan Mektić (SDS) nije imao konkretno pitanje za Cikotića, ali je rekao da se nijedna viza ne može izdati nigdje u svijetu bez saglasnosti Sarajeva, nakon niza operativnih provjera nadležnih službi BiH.

– Tehnički je nemoguće odštampati stiker za vizu u nekoj ambasadi, ako nema saglasnosti iz Sarajeva – rekao je Mektić.

Edita Đapo (SBB) i Magazinović prigovorili su Mektiću da ne treba on da odgovara na pitanja članova Komisije, nego Cikotić.

Odgovarajući na pitanje Jasmina Emrića (A-SDA) o migrantima i Koordinacionom tijelu u BiH za borbu protiv migrantske krize, Cikotić je ponovio da je to kompleksno pitanje u BiH, ali da on lično nije upoznat o institucionalnom djelovanju nadležnih struktura na ovom planu i njihovoj međusobnoj saradnji, te da saznanja o tome ima samo iz medija.

Predsjedavajući Komisije Halid Genjac (SDA) izrazio je nadu da će kandidat ove stranke Selmo Cikotić uspješno obavljati funkciju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara.

(Srna)