Politika 26.10.2021.

Todorović: Nisu ispoštovane epidemiološke mjere, maske obavezne

ČITANJE: 3 minute

Odbornik SNSD-a u banjalučkoj Skupštini Nevena Todorović rekla je da jutros na sjednici nisu ispoštovane epidemiološke mjere, da maske ne nose svi niti je bilo mjerenja temperature na ulazu.

“Nema potrebe da se ponovo pravi skandal, mi ovdje treba da budemo primjer”, rekla je Todorovićeva, naglasivši da su maske obavezne naredbom Gradskog i Republičkog štaba za vanredne situacije.

Todorovićeva, koja je i direktor banjalučkog Doma zdravlja, rekla je da je grad prijavio Republičkoj inspekciji svoju Higijensko-epidemiološku službu /HES/ za neregularnosti u radu na posljednjem skupštinskom zasjedanju.

Ona je naglasila da nema potrebe da se Skupština grada razlikuje od preduzeća “Bema”, koje je prošle godine poslalo radnike u izolaciju nakon nekoliko slučajeva virusa korona, ali ni od odjeljenja osnovnih škola.

Pitanje zašto ne nose maske je na početku zasjedanja postavio većini pristutnih odbornik SNSD-a Marinko Umičević.

Nakon toga je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić zatražio je da maske stave svi odbornici i predstavnici gradskih odjeljenja koji prisustvuju zasjedanju.

U Skupštini grada Banjaluka u toku je rasprava o prijedlogu odluke o zaduženju emisijom hartija od vrijednosti od šest miliona KM, a iz diskusije je vidljivo da većina u Skupštini ne podržava ovo zaduženje grada.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da su sredstvima iz emisije obveznica predviđene modernizacije glavnih saobraćajnica kroz naselja Kuljani i Debeljaci.

Stanivuković je naveo da je po milion KM planirano za ove saobraćajnice, za potpunu modernizaciju koja podrazumijeva izgradnju dvije saobraćajne trake, trotoare i kanalizaciju.

On je na sjednici obrazložio da su to dva najbrže rastuća naselja, čiji su stanovnici uglavnom izbjegla i raseljena lica, te boračke kategorije zbog čega smatra da im treba obezbijediti uslove za život.

Rekao je i da je planirano da posredstvom emisije obveznica bude nastavljena i izgradnja puta Petrićevac-Motike, koji je započela prethodna administracija, a još jedan od predviđenih projekata je i izgradnja sportskog centra Lauš, za koji Srbija donira jedan milion KM.

Odbornici većine poručili su da nisu protiv realizacije najavljenih projekata, ali da smatraju da to ne treba realizovati posredstvom novog zaduženja.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da se ti projekti mogu finansirati iz sredstava u budžetu. “Mi ne bojkotujemo te projekte samo zato što se ne slažemo sa emisijom obveznica. Želimo da oni budu realizovani, ali iz dodatnih sredstva u budžetu kojih ima, evo, rebalansom to je 17 miliona KM”, naveo je Ilić.

Odbornik SNSD-a Dragoslav Topić rekao je da neće prihvatiti zaduženje, da neće dozvoliti da grad bankrotira. “Sva kreditna zaduženja ste prije uvijek napadali, a sada zagovarate. Razlika između ovih i ranijih zaduženja jeste što imate u gradskoj kasi 17 miliona KM koje ne znate da potrošite”, rekao je Topić.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić smatra da je sve urađeno bez plana i analize, te da se nigdje ne vidi koliko će to koštati.

Prva sjednica skupštine grada Banjaluka nakon ljetne pauze prekinuta je 12. oktobra nakon saznanja da je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić pozitivan na virus korona, a nakon toga u testirani svi koji su bili prisutni u skupštinskoj sali, od kojih je još nekoliko osoba bilo pozitivno.

(Srna, E.M)