Politika 17.06.2021.

Topić: U Gradskoj upravi se krše ljudska i radnička prava

ČITANJE: 3 minute

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Dragoslav Topić izjavio je danas da se u Gradskoj upravi posljednjih pola godine “trenira strogoća” i krše ljudska i radnička prava, te najavio da će SNSD zaštiti sve radnike i ponuditi im pravnu pomoć.

Prema Topićevima riječima, otpušeno je 14 radnika koji su imali ugovor na određeno vrijeme, 25 radnika je raspoređeno na druga radna mjesta, dok je bez konkursa novozaposleno oko 40 radnika.

“Većina od pomenutih 25 radnika prebačeno je na druga radna mjesta mimo zakona i većina tih rješenja je već završila na sudu”, istakao je Topić.

Topić je na konferenciji za novinare odbornika skupštinske većine u Banjaluci rekao da će Klub odbornika SNSD-a i gradski odbor ove stranke stati iza svakog radnika čija su prava ugrožena odlukama gradonačelnika Draška Stanivukovića.

On je poručio da radnici Gradske uprave “nisu ping pong loptice da se prebacuju sa jedne pozicije na drugu zbog političkog revanšizma”.

“Dobar dio tih radnika nisu članovi SNSD-a, već samo nisu istomišljenici politike koju sprovodi gradonačelnik. Među njima su djeca poginulih boraca i borci proteklog rata. U Gradski odbor svakodnevno dolazi sve više radnika Gradske uprave da nam prijavljuju mobing. SNSD će zaštiti sve radnike i ponuditi im pravnu pomoć”, naglasio je Topić.

Među radnicima koji su premješteni na drugo radno mjesto je Vaso Janković koji je sa mjesta tržišnog inspektora premješten na mjesto stručnog saradnika za saradnju sa investitorima u Poslovnoj zoni u Ramićima.

Janković je rekao da je učesnik rata, da je sa porodicom tokom rata dva puta izbjegao, te da ima 27 godina radnog staža.

“Od 2006. godine sam u Komunalnoj policiji grada Banjaluka, a 2019. godine sam prešao u Odjeljenje za inspekcijske poslove na mjesto tržišnog inspektora. Sve što mi se dešava je posljedica moje inspekcijske kontrole u restoranu `Agape` u Tržnom centru `Delta`”, rekao je Janković.

On je objasnio da naredba da zatvori “Agape” nije bila u skladu sa zakonom, te da je jedina kazna u skladu za zakonom bila kazna od 1.000 KM, sa koliko je vlasnik i kažnjen.

“Prije nekoliko dana sam dobio informaciju da je za mene već urađeno rješenje za drugo radno mjesto bez prethodnog obrazloženja. Dva puta sam javno prozvan da nisam dobro radio svoj posao, a odgovorno tvrdim da sam svoj posao radio u skladu sa zakonom i nikako drugačije”, naveo je Janković.

Novinarima se obratila i radnica Dragana Macan, supruga ratnog vojnog invalida prve kategorije, koja je sa mjesta koordinatora za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca, bez objašnjenja premještena na radno mjesto samostalnog stručnog saradnika u Odjeljenju za kulturu.

“Kad se radnik premješta na drugo radno mora se voditi računa o njegovim dotadašnjim stečenim pravima, u smislu visine plate, koeficijenta složenosti poslova. Ovdje se ne vodi računa o poštovanju Zakona o službenicima i namještenicima”, dodala je Macanova.

Ona je dodala da nema razloga za njeno premještanje sa jednog radnog mjesta na drugo, osim, kako je navela, toga što je rejonski predstavnik SNSD-a u naselju Nova Varoš i što je 20 godina član ove stranke.

(Srna, E.M)