Vijesti 07.01.2016.

Tragedija koja je probudila BiH: Da li je Mahir Rakovac (14) danas mogao biti živ?

ČITANJE: 6 minuta
mahir
Tragična smrt dječaka Mahira Rakovca (14) koji je 14. decembra u Sarajevu počinio samoubistvo skokom s osmog sprata zgrade u kojoj je stanovao, još uvijek je glavna tema bh. javnosti i medija koji na poticaj roditelja dječaka sada od vlasti traže preduzimanje mjera kojima bi se napokon suočilo sa problemom sve raširenijeg vršnjačkog nasilja.

“Samoubistvo 14-godišnjaka mora biti rasvjetljeno” i “Hiljade građana potpisale peticiju protiv nasilja” samo su neki od naslova u medijima .

Dječak je samoubistvo počinio 14. decembra 2015. godine skočivši s prozora, nakon što je prije toga zapalio ruksak sa školskim knjigama, a ta je tragedija predmetom zanimanja šire javnosti postala nakon što su o svemu progovorili njegov očuh Dubravko Lovrenović, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i majka Alisa Mahmutović, profesorica na Univerzitetu u Zenici.

Dječakov očuh u javnost je izašao sa direktnim i otvorenim optužbama na račun Internacionalne osnovne škole na Ilidži kod Sarajeva koju je Mahir pohađao dvije godine, sve do juna 2015. godine.

Lovrenović je rekao kako je dječak tamo bio izložen brutalnom vršnjačkom nasilju odnosno da su ga tamo zapravo silovali.

– Kako objasniti da su Mahira silovali njegovi vršnjaci, a da su djevojčice koje su sve to gledale pri tom silovatelje tek pitali: uživate li momci- izjavio je Lovrenović nedavno pred televizijskim kamerama.

Teško pogođeni očuh je utvrdio kako su nastavnici i uprava škole za sve znali ali ništa nisu preduzeli kako bi sankcionisali počinitelje i pomogli djetetu koje su roditeji, zbog svega što je preživio, prošle godine prepisali u drugu školu.

“Tu (Internacionalnu) školu treba hitno zatvoriti kako se još nekome ne bi dogodilo nešto slično- poručio je Lovrenović prije nekoliko dana.

Dječakova majka u potresnom pismu poslanom medijima, javnosti i vlastima navela kako je Internacionalna osnovna škola na Ilidži zapravo stjecište djece novokomponovane društvene elite koja bahatošću i preko noći stečenim bogatstvom nameće svoja pravila i brutalno gazi svakoga ko se u njih ne uklapa.

 

Roditelji učenika iz prozvane škole reagovali su tek u ponedjeljak i to nepotpisanim saopštenjem u kojem su naveli kako niko ni u školi ni od njih nije znao da Mahir ima neki problem.

Istakli su kako u školi rade obučeni pedagozi i nastavnici, a vlasti su pozvali da sve istraže uz poruku kako u tome u potpunosti stoje na raspolaganju.

Međutim, nakon  najave roditelja Internacionalne škole da će tužiti roditelje tragično preminulog Mahira Rakovca, majka ovog dječaka, Alisa Mahmutović danas se ponovo pismom obratila javnosti. U pismu je između ostalog upitala: “Ubili su nam dijete, a neki nas okrivljuju za vlastitu duševnu bol – da li je to moguće još jedino u tajkunsko-tranzicijskoj BiH?”.

– Dragi moji “roditelji djece Internacionalne škole” ne dozvolite da vas izmanipuliše manjina čija su djeca, istina, prema njima ni kriva ni dužna, na samoubistvo navela jedno prekrasno dijete. Usprkos njihovim prijetnjama, moj Mahir, čak i bježeći od njih, nije se uspio riješiti njihovih prijetnji.

A to šta su mu radili, i to svjesno, potvrdio je najprije jedan učenik Internacionalne škole, koji je samo nekoliko sati nakon Mahirove dženaze na svom Facebook profilu ponosno, u stilu hladnokrvnog ubojice, napisao: “WE ARE THE REASON”. Za one koji ne znaju engleski to znači: “MI SMO UZROK”. To su ta, ljubavlju ispunjena djeca, o kojima pišu, i pri tom bezočno optužuju moga supruga i mene, naši “zabrinuti roditelji”.
Idemo dalje.

Navode mog supruga iz medija potvrdio je prije dva dana jedan od bivših učenika Internacionalne škole.

Citiram ga u cijelosti i jako sam mu zahvalna što iznosi istinu sa mjesta zločina. A kaže: “Mogao bi o tome i roman napisati. On tu tvrdi: Devet godina sam pohađao istu školu u koju je Mahir išao. Iskreno, u toj školi sam dosta naučio što se tiče jezika i još nekih predmeta. Period kada se poslije petog razreda išlo na Ilidžu, tamo su se strašne stvari događale. Čak i naši nastavnici Bosanci nisu ništa poduzimali, što se tiče verbalnog i fizičkog zlostavljanja, i kada se prijavi, ništa ne poduzmu. Evo vam jedan primjer za tu školu. Arap u toj školi, 2015. god. je pokazao nastavnici srednji prst na kraju časa, otišao je kod direktora na razgovor i ništa mu nije uradio zato jer Arapi plaćaju 9000 km upisninu, a ja sam plaćao 5000 km. I kada sam ja to isto pokazao drugu na odmoru i nastavnica me vidjela – smanjili su mi vladanje. Hah. Uglavnom, da pređem na stvar, Mahir i ja imali smo super odnose, često smo se izdvajli iz društva i sami bili sakriveni iza škole i pričali. Sad mi je palo na pamet da sam mu ja u facu rekao «još jednom nek te neko dotakne – polomit ću ga, i tu se malo smirila situacija». Sjećam se da su ga nekom špagom iz likovnog kabineta vezali na ogradu u školskom dvorištu i udarali po rebrima i znao je zakasniti na nastavu zbog toga. Mahir i ja smo cijeli raspust jedan igrali igrica i zezali, koškali se na pozitivan način, i kao drug drugu psovali i smijali se. Otkako sam ja otišao iz te škole na godinu dana, tada se desilo ovo sa oklagijom i svime. Ovdje bih mogao knjigu napisati, ali eto vam ukratko”- napisala je između ostalog Alisa Mahmutović.

Na društvenoj mreži Fejsbuk grupa pod imenom Pravda za Mahira za kratko vrijeme okupila je na hiljade članova koji traže uvođenje oštrijih zakona kojima bi se sankcionisalo vršnjačko nasilje u školama, a pokrenuto je i potpisivanje niza javnih peticija kojima se traži hitna reakcija zakonodavnih tijela.

Samoubistvo 14-godišnjeg dječaka potaklo je brojna javna regovanja u BiH.

Prema dostupnim rezultatima istraživanja čak do 43 posto djece u osnovnim školama u BiH iskusi neku vrstu vršnjačkog nasilja, a istu vrstu iskustva ima i 29 posto učenika srednjih škola.

U Kantonu Sarajevo su od januara do septembra prošle godine zabilježena četiri krivična djela maloljetnika protiv polne slobode i morala, što je stoodstotno povećanje u odnosu na isti period 2014. godine, podaci su kantonalnog MUP-a.

Da li će sudbina tragično preminulog Mahira otvoriti neka nova pitanja i stati u kraj vršnjačkom nasilju koje je sve veće u Bosni i Hercegovini pokazaće vrijeme.

(Banjaluka.net/Jutarnji.hr/Fokus.ba)