TRALJAVA ISTRAGA Misteriozna smrt mladića iz Banjaluke prijeti da postane još jedan zaboravljeni zločin

Misterizoni nestanak mladića Bojana Koprene, koji je u međuvremenu okarakterisan kao slučaj mučkog ubistva, prijeti da postane još jedan zaboravljeni zločin u ladicama banjalučke policije.

Ovakvih zločina je na području Policijske uprave Banjaluka u proteklih 20 godina bilo i previše da bi se svi oni mogli pripisati nekakvim profesionalnim ubicama koji su zameli svoje tragove, pa javnost sa pravom postavlja pitanje da li se iza svega krije nestručnost policije i istražilaca.

Bojan Koprena nestao je 7. jula 2014, nakon što je popio piće u “Krčmi kod Roze” u mjestu Kola, kada je napustio ovaj objekat i “opel vektrom” otišao u nepoznatom pravcu. Zapaljeni automobil pronađen je dva dana kasnije, međutim, tijelo Koprene ni do danas nije nađeno.

Velika pretraga terena bila je organizovana krajem decembra 2014. u kojoj je učestvovalo više od 150 pripadnike policije, mještana i lovaca.

Tokom višegodišnje istrage policija je privela na desetine osoba, čak su neki hapšeni i kao glavni osumnjičeni, ali očigledno je da još uvijek nema konkretnih, odnosno čvrstih dokaza koji bi rezultirali podizanjem optužnice u ovom slučaju.

Vlasnik „Krčme kod Roze“ Radosav Sladojević ispričao je za Srpskainfo da je u policiji bio „više od 50 puta“, te da su privođeni svi koji su dolazili ili namjeravali doći u njegovu krčmu.

Mjesecima nakon nestanka mladića dolazili su u kafanu, pravili pretrese, odvodili me u policiju, prijetili da će me istući, a samo zato što je Bojan ovdje došao na piće tu noć kada je nestao – ispričao je Sladojević.

Dodaje da ga čudi kako policija za sve ove godine nije uspjela rasvijetliti slučaj

– Da su sposobni, mogli su riješiti slučaj – naveo je Sladojević.

Drugi mještani takođe ističu da im nije jasno zašto policija do danas nije rasvijetlila ubistvo.

–Kobne noći Bojan je rekao da odlazi da ukrade jagnje. Čak je bio i taj mladić koji je ispričao da je vidio kako pucaju u Bojana, ali opet ništa. Automobil koji je vozio pronađen je u šumarku koji je poznat samo nekome ko često prolazi tim putem, ali ispostavilo da ništa od toga nije bilo dovoljno da policija otkrije ubicu ili više njih – ispričao je mještanin koji je želio ostati anoniman.

U junu prošle godine policija je otišla najdalje kada je u pitanju istraga, pa su zbog sumnje da su ubili Bojana Koprenu uhapsili braću čobane Boška (58) i Bogdana (53) Diljevića.

– Ubistvo se dogodilo 7. jula 2014. godine u mjestu Bukvalek, u Banjaluci. Nakon ubistva osumnjičeni B.D. i B.D. su leš sakrili na nepoznatoj lokaciji, od kada se za istim traga – navodilo se u saopštenju policije.

I taman kada su svi pomislili da slučaj Bojana Koprene neće biti dio debele fascikle nerasvijetljenih zločina na području Policijske uprave Banjaluka, braća su puštena na slobodu.

Nakon puštanja Diljevića otkriveni su šokantni detalji policijske brutalnosti.

– Nakon što sam odbio da priznam da sam ubio Koprenu, jer to nisam uradio, dva policijska inspektora su me rukama, nogama i kocem tukla cijeli dan i napravili su invalida od mene – ispričao je u junu prošle godine Boško Diljević koji je imao vidne povrede glave i tijela.

Tvrdio je da su ga, nakon kratkog saslušanja u kasarni, dvojica inspektora u civilu odveli u šumu u blizini kuće.

– Tu je nastao horor po mene. Čim smo ušli u šumu krenuli su me tući, rukama, nogama i čime stignu i samo su govorili: „Pevaj“. Htjeli su da im kažem gdje je tijelo Bojana Koprene, ali ja to ne znam. Od svakog udarca bih završio na zemlji, tukli su me kao najvećeg neprijatelja. Kada sam pao na zemlju jedan od njih mi je stavio taj kolac na vrat i nogama stao na njega i tražio da priznam nešto što nisam uradio. Rekao sam im da me mogu ubiti, ali da je nemam veze sa Koprenom – ispričao je Boško.

Za brutalno batinanje Boška Diljevića niko od inspektora MUP Republike Srpske nije odgovarao, niti je protiv bilo koga od policijskih službenika podignuta optužnica.

Istraga u toku

U policiji i nadležnom tužilaštvu saznajemo da se i dalje vodi istraga u pravcu dokazivanja da je nestali mladić ubijen.

– Istraga će trajati sve dok ubica ne bude uhapšen i priveden pravdi – naveo je izvor „Srpskainfo“ iz istrage.

(Srpskainfo)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje