Vijesti 05.04.2019.

TRANSFORMACIJA DOMA “RADA VRANJEŠEVIĆ”: Savjetovalište do Vaskrsa

ČITANJE: 2 minute

U Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” do Vaskrsa će biti otvoreno savjetovalište za porodice koje su u riziku od izdvajanja biološke djece, potvrđeno je “Nezavisnim” u ovoj ustanovi.

Naime, plan transformacije Doma “Rada Vranješević” podrazumijeva sedam novih usluga socijalne zaštite, a savjetovalište će biti prva od njih.

“U savjetovalištu ćemo pružiti psihološku podršku ovim porodicama da ne dođe do izdvajanja djece, odnosno da preveniramo izdvajanje”, kazao je Vladimir Kajkut, direktor Doma.

Prema njegovim riječima, prostor je već opremljen novim garniturama i namještajem.

“Donacijom UNICEF-a pokrili smo jedan dio troškova opremanja i renoviranja savjetovališta, drugi dio smo obezbijedili iz tekućih računa, a ukupno je izdvojeno oko 10.000 KM”, rekao je Kajkut.

Dodao je da su radnike Doma obučili edukovani treneri iz Centra za zaštitu odojčadi, djece i omladine iz Beograda, za šta će dobiti sertifikate za rad i moći pružati usluge savjetovanja.

“Sad nam je najviše potrebna pomoć Centra za socijalni rad kao najvećeg centra u smislu saradnje, jer oni imaju mogućnost da lociraju i prepoznaju porodice koje su u riziku”, naglasio je Kajkut.

Dodao je da su već na neki način i pomagali takvim porodicama djece koja se nalaze u Domu, ciljna grupa bi za početak bila djeca koja su u ustanovi, njihovi srodnici i roditelji, a onda i ostale porodice koje su u riziku od izdvajanja biološke djece, što i jeste krajnji cilj.

Tokom ove godine planirana je realizacija četiri od sedam transformacija, a osim savjetovališta do ljeta bi trebali biti završeni i prihvatilište i vrtić.

Nedavno je počela rekonstrukcija prostora u Domu u kojem bi bio vrtić za 60 mališana, za šta je Vlada RS odobrila 100.000 KM.

Završetak radova planiran je krajem aprila, a opremanje i početak rada vrtića trebalo bi da budu najkasnije na ljeto.

“Četvrta transformacija predstavlja stanovanje uz podršku, a podnijeli smo inicijativu da štićenicima koji su završili školovanje grad dodijeli stanove na korištenje kako bi se lakše uključili u samostalan život”, rekao je Kajkut.

(Nezavisne)